Hlavní obsah

Část Evropy je pro Sputnik. S podmínkou

Právo, mcm, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro povolení použití ruské očkovací látky Sputnik V za určitých podmínek se podle webu německé televize n-tv vyslovila Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová při včerejším jednání kabinetu v Berlíně.

Článek

Podle unijních poslanců, s nimiž von der Leyenová diskutovala o vývoji během pandemie, prohlásila, že ruský a také čínský výrobce by mohli získat souhlas pro použití vakcín v EU, ale jen pokud prokážou transparentnost a zveřejní „všechna data“ o svých očkovacích látkách.

Stalo se tak den poté, co předběžné výsledky studie zveřejněné v respektovaném lékařském časopise Lancet potvrdily 91,6 procenta účinnosti ruské vakcíny. Až donedávna část odborníků zpochybňovala účinnost Sputniku V, protože byl schválen ruskými orgány před dokončením závěrečné fáze klinických zkoušek.

Další čtyři země

Von der Leyenová a její úřad jsou nyní terčem kritiky za zpoždění v dodávkách očkovacích látek pro Unii. Šéfka Komise však není jediná, kdo je otevřen přinejmenším užití ruského Sputniku.

Sputnik V má účinnost přes 90 procent

Koronavirus

Také německá kancléřka Angela Merkelová řekla v úterý večer televizi ARD, že každá vakcína, kterou doporučí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), bude „srdečně vítána“.

„Mluvila jsem o tom s ruským prezidentem,“ řekla kancléřka s tím, že viděla ke Sputniku „dobrá data“. Podobně reagovali i francouzští představitelé. „Vše bude záležet na povolení od EMA, a to výhradně na základě vědecké analýzy,“ řekl podle agentury TASS Pierre Lévy, francouzský velvyslanec v Moskvě. Španělsko „je otevřené“ použití Sputniku, pokud bude schválen evropskými regulačními úřady.

„Vláda z celého srdce vítá jakoukoli vakcínu schválenou EMA,“ řekla ve středu Carolina Dariasová, španělská ministryně zdravotnictví, v parlamentu na otázku, zda také Španělsko uvažuje o koupi ruského preparátu.

Sasko s Bavorskem jsou připraveny pomoci ČR, osloveny ale nebyly

Koronavirus

V Rakousku vyzval k jednání s Ruskem o Sputniku Norbert Hofer, šéf pravicové FPÖ. Ministerstvo zdravotnictví na to reagovalo prohlášením, že jakmile budou v Unii povoleny k použití další vakcíny, Rakousko „přirozeně důkladně posoudí“ jejich použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám