Hlavní obsah

Bush lobboval v Kongresu za legalizaci pobytu imigrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve středu před hlasováním o imigračním zákonu v Senátu vyzval kongresmany, aby se shodli na jeho znění a přijali jej. Konzervativní křídlo republikánů se však staví tvrdě proti zákonu, protože by milióny ilegálních přistěhovalců legalizovaly svůj pobyt.

Článek

Spojené státy přitvrdily vůči imigrantům, už schválily stavbu plotu na části hranic s Mexikem, což vyvolává velký odpor latinskoamerických zemí i občanů USA latinskoamerického původu. Řešit situaci asi 11 miliónů nelegálních přistěhovalců má  navrhovaný zákon. Ilegální přistěhovalci by mohli po zaplacení dvou tisícové pokuty v zemi šest let legálně pracovat. Musí také prokázat bezúhonnost, platit daně a naučit se anglicky.

Zákon naráží na odpor konzervativního křídla senátních republikánů, podle nichž poskytuje ilegálním imigrantům "amnestii". Bush to popírá: "Statut hostujícího pracovníka není amnestie. Umožní nám více chránit hranice a rozpoznat, že zde jsou pilně pracující lidé vykonávající zaměstnání, která Američané nechtějí dělat." Bush také zopakoval prohlášení Bílého domu, že legalizace "nevytváří automaticky cestu k trvalému pobytu nebo občanství."  Bush plní slova, která před týdnem v Cancúnu dal mexickému prezidentovi, že se zasadí o legalizaci pobytu ilegálních imigrantů v zemi. Je to největší problém mezi oběma zeměmi.

Dvě podoby zákona

Demokraté v Senátu zákon podporují, ale v původní podobě a odmítají jeho zpřísnění, které si jako podmínku kladou konzervativní republikáni. Původní nadstranická McCain-Kennedyho verze měla platit pro všechny přistěhovalce do roku 2004.  Získání občanství by v takovém případě trvalo 11 let, ovšem imigranti by po tuto dobu měli legální postavení. Nová Hagel-Martinezova verze, na níž se demokraté též podíleli, ale nevyjádřili jí podporu, imigranty rozděluje do dvou kategorií. Tři milióny, kteří do země přišli v letech 2001 až 2004, by musely jít na jedno z šestnácti míst vstupu a tam žádat o statut dočasného pracovníka. Neměli by však záruku že získají trvalý pobyt nebo občanství.

Žádná veze nenabídla legalizaci pobytu lidem, kteří přišli do USA po lednu 2004. O původní podobě se bude  jednat ve čtvrtek, Hagel-Martinezova verze se bude projednávat v pátek.

Neschopnost kompromisu může podle demokratického senátora Richarda Durbina zákon zablokovat. Spoluautor původní podoby zákona, republikán John McCain, prohlásil: "V posledních letech si nepamatuji žádné jiné téma, s nímž by bylo spojeno tolik emocí."

Imigrace je ožehavé téma

V USA se kvůli imigrační politice konala v poslední době řada demonstrací občanů zejména hispánského původu poté, co Sněmovna reprezentantů přijala zákon,  který ilegální pobyt na území USA stejně jako pomoc poskytovanou nezákonným přistěhovalcům považuje za zločin. Zpřísňuje také postih zaměstnavatelů, kteří vědomě dají imigrantům práci, a podél hranic s Mexikem stanovuje vybudovat tisícikilometrový plot. Protesty podpořila katolická církev i většina evangelických obcí, o jejichž podporu se často opírají konzervativní republikáni.

Církve odmítají kriminalizaci humanitární pomoci nezákonným přistěhovalcům a naléhají na to, aby imigrantům bylo umožněno získat legální statut pobytu. Lidé, kteří zákon podporují tvrdí, že nejde o "amnestii", ale možnost "zasloužit si občanství".

Po schválení senátního zákona čeká Kongres další vyjednávání, protože se obě komory budou muset dohodnout na společném znění definitivní imigrační normy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám