Hlavní obsah

Bude olympijská pochodeň vyzařovat radioaktivitu?

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnoty radioaktivního záření havarované jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v posledních měsících vzrostly. Oznámila to ekologická organizace Greenpeace, jak napsal německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Greenpeace připsal zvýšené hodnoty radioaktivity tajfunu Hagibis, který se oblastí prohnal loni v říjnu.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Pochodeň pro olympijské hry v Japonsku byla zapálena ve středu 11. března.

Článek

Silné deště přenesly do elektrárny, do jejího okolí a na další už „vyčištěné“ plochy radioaktivní cesium z okolních lesů, které za sebou nemají dekontaminaci. Není na tom nic divného, protože území prefektury Fukušima pokrývají lesy ze 70 procent.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ne dosti na tom. Ušetřeno nezůstal ani sportovní areál J-Village, tréninkové středisko Japonského fotbalového svazu. Právě odtud se má na sklonku března vydat na tradiční pouť olympijská pochodeň, předzvěst letní olympiády v Tokiu, jejíž konání je však kvůli pandemii koronaviru nejisté.

Olympijský oheň dorazil do Japonska v pátek, štafeta má začít 26. března.

Štafeta má vyrazit koncem měsíce

„Na místě, odkud vyrazí štafeta s olympijským ohněm na cestu všemi 47 japonskými prefekturami, naměřila Greenpeace hodnotu 71 mikrosievertů za hodinu, tedy 1750krát víc než před havárií,“ upozornil FAZ.

Jiní odborníci vidí situaci méně dramaticky. „Nevzniklo žádné riziko pro zdraví,“ řekl listu The Japan Times Koiči Tanigawa, ředitel nemocnice ve Fukušimě.

Japonský premiér Šinzó Abe před časem navštívil Fukušimu a okolí, aby v předstihu uctil oběti mimořádně silného zemětřesení a obří vlny tsunami z 11. března 2011. Při nich zemřelo 15 899 lidí.

Po úniku radioaktivity z poničené elektrárny bylo evakuováno sto až 150 tisíc lidí z ozářených oblastí. Více než tisíc z nich zemřelo na následky samotné evakuace, ať již kvůli svému pokročilému věku, nebo v důsledku chronických onemocnění, která nebylo možné během přesunů dostatečně ošetřovat.

Kjóto zeje kvůli koronaviru prázdnotou. V ulicích je prý víc opic než turistů

Cestování

Jeden člověk zemřel podle japonských úřadů na rakovinu, kterou dostal v důsledku vystavení se radioaktivnímu záření ve Fukušimě.

Abeho vláda se snaží vrátit do prefektury původní obyvatele a přilákat tam i nové.

Podle televize NHK počátkem roku zvýšila subvence pro region. Domů si však našla cestu jen desetina evakuovaných obyvatel, připomněla NHK.

Reklama

Výběr článků

Načítám