Hlavní obsah

Britové přiznali, že by na pomoc Ukrajině proti Rusku nepřišli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přes sto tisíc ruských vojáků se údajně shromáždilo na východní hranici s Ukrajinou. Podle Kyjeva připravuje ruský prezident Vladimir Putin invazi s nejpravděpodobnějším termínem na konec ledna. Kdyby na otevřený vojenský konflikt opravdu došlo, zdá se, že by na něj ukrajinská armáda zůstala sama. Je velmi nepravděpodobné, že bychom přišli na pomoc, přiznal britský ministr obrany Ben Wallace.

Foto: Andriy Dubchak, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci kráčejí na linii oddělující je od proruských povstalců u Katerinivky v Doněcké oblasti na Ukrajině

Článek

„Faktem je, že (Ukrajina) není členem NATO, takže je nepravděpodobné, že by na Ukrajinu někdo vyslal vojáky, aby se postavili Rusku... Neměli bychom lidem namlouvat, že se tak stane,” řekl Wallace v rozhovoru s týdeníkem Spectator.

Podle britského ministra se teď snaží Západ společně Putina od invaze odradit. „Nedělejte to, jinak ponesete následky, takhle se vaše bezpečnostní obavy neřeší,” vzkázali Britové podle Wallace do Moskvy.

V minulosti přitom britský ministr možné vojenské zapojení nevylučoval.

USA by mohly pomoci s vyzbrojením

Británie ve své rétorice následuje Spojené státy. Americký prezident Joe Biden před dvěma týdny uvedl, že vyslání vojska na Ukrajinu rozhodně „není na stole”.

Nešlapejte na bolavá místa, nebo přijde vojenská odveta, vzkázala Moskva NATO

Evropa

O víkendu ovšem informoval list Wall Street Journal, že Bidenův kabinet zvažuje přesměrovat dodávky vrtulníků a dalšího vojenského vybavení, které byly původně určeny pro Afghánistán, právě na Ukrajinu.

Moskva opakovaně odmítá tvrzení ukrajinské rozvědky, že připravuje invazi.

Místo toho volá po okamžitých jednání s NATO, v rámci kterých bude chtít záruku, že se Aliance nebude rozšiřovat na východ včetně území Ukrajiny.

Putin se stále nerozhodl, jestli obsadí Ukrajinu

Evropa

Dalším požadavkem je, aby NATO ukončilo vojenské aktivity nejen na Ukrajině, ale i v oblasti Kavkazu a ve střední Asii. Ve východní Evropě pak odmítá Moskva nárůst počtu vojáků oproti roku 1997, tedy oproti době, kdy ještě východoevropské země (včetně Česka) nebyly v Alianci.

Reklama

Výběr článků

Načítám