Hlavní obsah

Británie zažívá historicky první „extrémní vlnu veder”

– Londýn
Novinky, drk

Britský meteorologický úřad (Met Office) vydal první varování před extrémní vlnou veder v historii. Spojené království v posledních dnech zažívá v částech země parné podmínky. Všechny čtyři země o víkendu naměřily svůj doposud nejteplejší den v roce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Varování platí pro Jižní Wales, hrabství West Midlands, jihozápadní Angli a dále na východ až k hrabství Hampshire a ostrov Wight.

Bezprecedentní varování bude platit až do čtvrtečních 23:59 hodin, kdy úřad očekává, že teploty opět spadnou.

Úroveň „extrémní vlny veder” byla zavedena 1. června. Odborníci tím chtějí lépe připravit obyvatele a infrastrukturu na nebezpečné dopady vysokých teplot.

Všechny čtyři země tvořící Spojené království o víkendu zaznamenaly doposud nejteplejší den v roce, byť Čechům mohou takové teploty připadat normální.

V anglické vesničce Coton in the Elms bylo 30,3 stupně Celsia, ve velšském městě Usk 29,6 stupně a ve skotském regionu Dumfries and Galloway 28,2 stupně.

Británie hlásí největší mráz za čtvrt století

Zahraniční

Severní Irsko dokonce překonalo historický rekord, když v sobotu odpoledne ve městečku Ballywatticock naměřili 31,2 stupně Celsia.

Pro srovnání, nejvyšší teplota v Česku byla naměřena v srpnu 2012 v Dobřichovicích a činila 40,4 stupně.

Klima bez extrémních teplot 

Britové málokdy zažívají extrémní počasí. Zimy jsou typicky chladné a deštivé a léta teplá a také deštivá. Oproti Česku nejsou léta zdaleka tak parná, na druhou stranu ale ani zimy nejsou tak mrazivé, proto lze na jihu Anglie narazit třeba i na palmy.

Teplo na britské ostrovy přináší Golfský proud. Odhaduje se, že bez tohoto stálého proudu tepla by zimy na britských ostrovech byly o více než pět stupňů Celsia chladnější, čímž by například v prosincovém Londýně byla průměrná teplota okolo dvou stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám