Hlavní obsah

Británie hlásí největší mráz za čtvrt století

V Británii v noci na čtvrtek padl čtvrt století starý teplotní rekord. Ve vesnici Braemar na Skotské vysočině naměřili po osmé hodině ráno mínus 23 stupňů Celsia, což je nejnižší noční teplota od roku 1995. Taková zima byla v únoru v Británii naposledy v roce 1955, „když stál ještě v čele vlády Winston Churchill,“ napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii panují největší mrazy za čtvrt století, naměřili -23 stupňůVideo: Reuters

 
Článek

Moderátor relace o počasí na stanici BBC Simon King popsal noc na čtvrtek jako „neuvěřitelnou“. Za velmi chladným počasím podle něj stojí studený vzduch ze Sibiře. Pro chladné počasí existují „tři hlavní důvody: silná vrstva napadaného sněhu, jasná obloha a lehký vítr,“ uvedl King.

Británie se potýká s mrazem a sněhem již několik dní. Na silnicích se tvoří kolony, v londýnských parcích děti sáňkují a zamrzla fontána na Trafalgarském náměstí.

Skotské úřady vyzvaly obyvatele, aby neopouštěli domovy, pokud to není nezbytné. Skotské dráhy varovaly, že kvůli sněhu mají vlaky zpoždění a lidé si před cestou mají ověřit, kde se jejich spoj právě nachází. Správce vodovodů uvedl, že řeší dvakrát více havárií vodovodního potrubí, než je v zimě obvyklé. Kvůli prasklým trubkám bylo ve středu v Glasgow bez vody na 29 tisíc domácností, píše BBC News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám