Hlavní obsah

Británie udeří na Irák i bez nové rezoluce RB OSN

– WASHINGTON/BRUSEL

Británie je připravena vstoupit po boku USA do války proti Iráku i v případě, že k tomuto kroku nebude nová rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Prohlásil to ve středu britský ministr obrany Geoff Hoon. Zatímco politici v USA a Británii rozhazují silná slova o rozhodnosti udeřit, v NATO i nadále panuje francouzsko-neměcko-belgická kocovina.

Článek

"Sdělili jsme, že pokud druhá rezoluce bude v RB zablokována, zahájíme akci jako v Kosovu, kdy jsme neměli zvláštní rezoluci Rady bezpečnosti," řekl Hoon ve Washingtonu na společném briefingu se svým americkým protějškem Donaldem Rumsfeldem.

NATO dál bez dohody o podpoře Turecku

Velvyslanci zemí NATO ve středu absolvovali dvě jednání ohledně podpory Turecku v případě války v Iráku. Žádné však nepřineslo řešení současné krize v alianci. Proti jsou stále Francie, Německo a Belgie. Večerní schůzka skončila bezvýsledně po 40 minutách. Na dopoledním jednání navrhl generální tajemník NATO George Robertson nové kompromisní návrhy.

Večerní jednání

Velvyslanci o nich po dopoledním jednání informovali své vlády a večer se opět sešli. Bylo to tak již páté setkání během tří dnů. Další schůzka je plánována na čtvrtek odpoledne, uvedl Reuters. "Schůzka skončila, nepodařilo se jim dohodnout se. Ti tři setrvali na svých pozicích," řekl nejmenovaný diplomat k situaci, kterou pozorovatelé označují za jednu z nejhlubších krizí NATO v její 54leté existenci.

Trojlístek stále nesouhlasí

Francie, Německo a Belgie znovu odmítly souhlasit s pokynem pro vojenské orgány aliance, aby zahájily přípravu preventivních obranných opatření pro Turecko, jež se cítí být ohroženo případným útokem ze strany Iráku. Jde o poskytnutí obranných raketových systémů Patriot, radarových letadel AWACS, systémů včasné výstrahy a o vyslání protichemických a protibiologických jednotek, včetně českých.

Robertsonovy kompromisy

Robertsonův kompromisní návrh spočívá v tom, že z původního seznamu byla vyřazena opatření na ochranu amerických sil v Evropě a vystřídání amerických jednotek na Balkáně, aby se mohly přesunout do Iráku. Na stole zůstaly už výlučně opatření zaměřená na obranu Turecka, jednoho ze zakládajících členů aliance. Tyto informace potvrdil český velvyslanec při NATO Karel Kovanda, odmítl však předpovědět, zda by se mohly stát základem pro kompromis.

Reklama

Související články

Kovanda: o obraně Turecka nezávisle na Iráku

Podle názoru České republiky by se mělo plánování vojenské obrany Turecka posuzovat odděleně od postupu mezinárodního společenství v irácké krizi. Právu...

Výběr článků

Načítám