Hlavní obsah

Gulf War 2 na internetu: reálná hrozba nebo fikce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejmocnější státy světa, nebo chcete-li prostě nejsilnější země, zvažují případný konflikt v Iráku ze všech stran. V Pentagonu se připravují vojenské operace krok za krokem, Londýn poslušně přitakává, evropští partneři v NATO se bouří a připravují mírový plán. Pokud však chcete vědět, jak bude válka probíhat, nenechte si ujít následující článek.

Foto: Petr Hejna

zatmění 2011

Článek

Před 12 lety začali spojenci poblíž hranic Kuvajtu a Saudské Arábie rozmísťovat společné vojenské síly v mírové operaci Pouštní štít, čistě kvůli obraně Saúdské Arábie. Saddám se prozatím proháněl po Kuvajtu a užíval si, alespoň na chvíli, zvýšeného přísunu ropy. Avšak pak přišla bouře a z mírové operace se stala operace útočná označená jako Pouštní bouře. Dnes ji rovněž neřekneme jinak než Gulf War (Válka v Zálivu).

Současný vývoj na světové politické scéně napovídá, že by toto tažení proti Husajnovi mohlo mít pokračování. Na internetové stránce www.idleworm.com se již nyní můžete podívat, jaký by případná dvojka Války v Zálivu mohla mít vývoj a následky. Třiatřicetiletý tvůrce flashové animace Gulf War 2 Dermot O'Connor, který ji napsal v listopadu loňského roku, o svém díle podle agentury Reuters, kterou cituje ČTK, říká: "Tohle je projekce nejpravděpodobnějšího vyústění nové války v Zálivu."

Sám o flashové animaci na internetových stránkách mluví jako o hře, byť si je vědom, že to vlastně hra není. Zprávu o O'Connorově počinu vydala agentura Reuters. V pondělí na svých stránkách mimo jiné napsal: "Sedím u počítače a koukám se na CNN a Yahoo. Bůh ví, kolik serverů a novin publikovalo zprávu agentury Reuters o hře Gulf War 2. Dostávám 4 až 5 e-mailů za minutu."

Před akcí, seznamte se prosím

V úvodu animace se nejprve seznámíte s jednotkami, technikou a politickými představiteli. Americké jednotky O'Connor popisuje jako velmi dobře vycvičené a vyzbrojené. Ve vizitkách uvádí i pro a proti jednotek. V případě Američanů jako pro uvádí, že jsou chráněny proti chemickému a biologickému útoku. Nepříznivou stránkou je však podle O'Connora hrozba, že pokud onemocní Syndromem Války v Zálivu, pak stát zažalují. Britští vojáci jsou pak skvělí zabijáci dobří v boji s bajonetem. Jejich nevýhodou je však nutnost obrovských zásob čaje. Po představení jednotek a zbraní vás čeká defilé politických hráčů.

Něco o sobě vám, jako americkému prezidentovi Georgi Bushovi, poví americký viceprezident Dick Cheney, ministři zahraničí a obrany Colin Powell a Donald Rumsfeld, poradkyně pro bezpečnost Condoleeza Riceová a ministr spravedlnosti John Ashcroft. Např. Riceová popisuje svou funkci slovy: Budu vás informovat o strašidelných zemích s vtipnými jmény.

Válka začíná

Nejprve letecké a raketové útoky na tři irácká města Bagdád, Basra, Tikrit. Následná pozemní operace amerických vojáků s jejich věrnými britskými spolubojovníky pak rozpráší iráckou obranu. CNN vás přirovnává k Winstonovi Churchilovi. Irák však odpovídá raketovým útokem na izraelskou Haifu. Z Bagdádu vypálený Scud nese antraxový náklad, který v Haifě způsobí velké ztráty na životech. Rumsfeld poté prohlašuje, že USA daly antrax Husajnovi pod podmínkou, že jej použije výhradně proti Íráčanům. Bezprostředně poté je cílem iráckého útoku Tel Aviv, scud je v tomto případě vyšperkován uranem. Izraelský premiér Arial Šaron zachová klidnou hlavu a prohlašuje, že Izrael neodpoví protiútokem a bude postupovat rozvážně a takticky.

Události nabírají rychlý spád. V regionu zmítaném válečným konfliktem se začínají rojit stoupenci Al-Kajdá, Kurdové, palestinští radikálové, Íránci. Příznivě se situace nevyvíjí ani v Pákistánu a Afghánistánu. Po atomovém útoku je osvobozen kráter, který zbyl po Bagdádu. Osvoboditele vítá 22 přeživších Iráčanů. Saddám však zmizel. Jak celá akce dopadne se však již podívejte na www.idleworm.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám