Hlavní obsah

Biden a Scholz se shodují, že Západ musí vůči Rusku zůstat jednotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Západ musí zůstat vůči Rusku jednotný. V neděli se na tom při jednání na okraji začínajícího summitu skupiny velkých světových ekonomik G7 shodli americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Třídenní vrcholné jednání představitelů Británie, Francie, Spojených států, Kanady, Německa, Japonska a Itálie v bavorském alpském zámku Elmau začíná dnes.

„Musíme zůstat jednotní a pokračovat ve zvládání hospodářských výzev, kterým čelíme. Překonáme to,” řekl Biden kancléři. Scholz mu odpověděl, že signálem, který summit G7 musí vyslat, je jednota.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle Bidena domníval, že se mu po invazi na Ukrajinu podaří Západ a Severoatlantickou alianci rozdělit. „Nepodařilo se mu to a nepodaří,” zdůraznil americký prezident.

G7 chce zakázat dovoz zlata z Ruska

Zahraniční

Scholz se na okraj summitu chce postupně bilaterálně sejít se všemi šéfy vlád a států G7.

Kancléře tak ještě čekají samostatná jednání s britským premiérem Borisem Johnsonem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, italským premiérem Mariem Draghim, japonským premiérem Fumiem Kišidou a kanadským ministerským předsedou Justinen Trudeauem.

Reklama

Výběr článků

Načítám