Hlavní obsah

Běženci museli na konec pořadníku. Potvrzovací e-mail od Britů se ztratil

Ukrajinka se dvěma dcerami čekala na potvrzovací e-mail o udělení víza v Británii více než dva týdny. Zpráva však nikdy nepřišla a úřady jí sdělily, že potvrzení nejde zaslat znovu – běženkyně tudíž zařadily znovu na konec pořadníku za žádosti dalších uprchlíků, informoval web listu The Daily Telegraph.

Foto: Foto PRÁVO – Jakub Svoboda

Z Ukrajiny utíkají hlavně ženy a děti.

Článek

Někdejší personalistka Tetjana Bilousová s dcerami Zlatou (11) a Marijou (9) byly mezi prvními, které se přihlásily do systému, který Britové pro uprchlíky z Ukrajiny před dvěma týdny spustili.

Brity Hugha a Lauru Colvinovy, kteří se jich rozhodli ujmout, v pondělí úřady informovaly, že žádost schválily, a Bilousové odeslaly potřebné dokumenty k cestě do země. Ukrajinka však e-mail nedostala a britské ministerstvo vnitra trvalo na tom, že potvrzení o kladně vyřízené žádosti nelze poslat znovu.

Kyberválka zuří i mimo Ukrajinu. Británie ukázala prstem na ruské zpravodajské služby

Bezpečnost

„Byla to naprostá kafkárna,“ řekl Colvin listu The Daily Telegraph. „Nejdřív nám nabídli, že máme počkat, až nás kontaktuje pracovník určený pro tento případ. Nikdo takový ale nebyl, protože případ už byl rozhodnutý,“ dodal. „Řekl jsem, že je to nesmysl, což mi potvrdili, ale řekli, že takové jsou instrukce,“ konstatoval Colvin.

Reklama

Výběr článků

Načítám