Hlavní obsah

Astronauti opravili raketoplán, počítače na ISS fungují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Astronaut John Daniel Olivas z posádky raketoplánu Atlantis v noci na sobotu úspěšně opravil odchlípnutou izolaci na zádi raketoplánu. V pořadí již třetí výstup do kosmu začal v pátek krátce před 20. hodinou a skončil až ve 3:22 ráno. Dvojici ruských kosmonautů se současně podařilo zprovoznit hlavní počítače nezbytné pro provoz Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Článek

Hned prvním úkolem astronautů bylo přišití odchlípnuté části izolace o velikosti 10x15 centimetrů na zádi raketoplánu Atlantis. Problém sice nemohl nikterak ohrozit životy astronautů při návratu na Zemi, ale NASA chce mít jistotu. Úřad se nejvíce obával toho, že by proud vzduchu při návratu atmosférou mohl odchlípnutou část izolace ještě zvětšit a poškodit grafitovou vrstvu pod ní. Astronaut John Daniel Olivas byl k inkriminovanému místu dopraven pomocí mechanické ruky raketoplánu a kus izolace nejdříve zatlačil dovnitř rukou a pak zašil a zajistil sponami z nerezové oceli. 

Dalším úkolem výstupu do kosmu bylo pokračovat ve stahování starých slunečních panelů P6 na Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Ty byly do pátku složeny jen z poloviny a astronauti měli pomáhat při dalším stahování. Jejich asistence nakonec byla úspěšná a panely se podařilo složit. Staré sluneční panely překážely novým, které Atlantis na ISS dovezl, v otáčení za Sluncem a při další misi raketoplánu budou přesunuty na jiné místo.

Astronauti ale při téměř osmihodinové vycházce nezvládli všechny úkoly, a proto NASA naplánoval čtvrtou mimořádnou kosmickou vycházku na neděli.

Počítače na ISS jsou v provozu

Dvojici ruských kosmonautů se v noci podařilo zprovoznit hlavní počítače nezbytné pro provoz ISS. Počítače jsou nezbytné zejména pro procesy řízení výroby kyslíku i vody a k zajištění stability ISS na její oběžné dráze kolem Země. Přestaly pracovat před čtyřmi dny po nainstalování nových slunečních baterií. 

Počítače "opět pracují, a to je dobrá zpráva pro nás všechny," oznámila Lynette Madisonová, mluvčí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v texaském Houstonu. Již dříve ale NASA ujistil, že výpadek počítačů neohrozil posádku stanice ani pokud jde o dodávky kyslíku, neboť zařízení lze ovládat ručně, ani pokud jde o elektrickou energii.

Podle tiskové agentury AP kosmonauti Fjodor Jurčichin a Oleg Kotov obešli kabelem vypínač a nechali v chodu pouze dva ze tří klíčových počítačů. Nezbytná několikahodinová kontrola má nyní ukázat, zda oba počítače pracují bezchybně.

Sunita Williamsová pokořila rekord

Jednačtyřicetiletá inženýrka Sunita Williamsová překonala rekord 188 dnů a čtyři hodiny ve vesmíru, který od roku 1996 patřil americké astronautce Shannon Lucidové. Rrekordmanka indického původu pobývá na orbitálním komplexu od loňského prosince a nyní ji nahradí astronaut Clayton Anderson. Ten před několika dny přiletěl s raketoplánem Atlantis, s jehož posádkou se má Williamsová vrátit v úterý na Zemi.

Atlantis by se měl od ISS odpojit v úterý v 16:40 a na Zemi přistát ve čtvrtek v 19:54. Není ale vyloučeno prodloužení pobytu raketoplánu u ISS o další jeden den.

Veškeré dění lze v přímém přenosu sledovat na kanále NASA TV. Mezinárodní kosmickou stanici můžete také pozorovat na českém nebi. Časy přeletů pro své město naleznete na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Související články

Raketoplán Atlantis odstartoval

Americký raketoplán Atlantis se sedmičlennou posádkou na palubě odstartoval v sobotu v 01:38 SELČ k Mezinárodní vesmírné stanici. Jde o první letošní...

Raketoplán Atlantis zakotvil u ISS

Americky raketoplán Atlantis úspěšně zakotvil u Mezinárodní kosmické stanice. Ke komplexu dopravil další část nosníku se slunečními panely o hmotnosti 17,5...

Výběr článků

Načítám