Hlavní obsah

Asad souhlasí, že je třeba zastavit násilí, tvrdí zmocněnec OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan se v pondělí dohodl se syrským prezidentem Bašárem Asadem na dalším postupu, který údajně umožní zastavit syrské boje. Asad je prý ochoten přitom spolupracovat s opozicí. Annan to podle agentury AFP oznámil po jednání s prezidentem v Damašku. Večer se pak přesunul do Teheránu.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

"Hovořili jsme o tom, že je třeba násilí ukončit, a také o tom, jak toho dosáhnout. Shodli jsme se na příštím postupu a já ho předám ozbrojené opozici," řekl Annan novinářům bez detailů o dohodnutém principu.

Po Asadovi Annana přijal syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Jeho mluvčí pak sdělil, že v obou případech byl Annan ujištěn, že vláda hodlá plnit jeho šestibodový mírový plán. Měl začít platit v dubnu a předpokládalo se, že se začne příměřím. To ale dodržováno není.

V Sýrii prý zůstává Annanův tým, který bude s oběma stranami dále vyjednávat.

Jedni a titíž nemohou být zároveň útočníkem i obětí.
Bašár Asad

Asad opakovaně násilí připisuje teroristickým gangům. Odmítá odpovědnost za životy tisíců civilistů, kteří v konfliktu od loňského března zemřeli. V rozhovoru pro německou televizi ARD prohlásil, že kdo chce znát viníky, musí zjistit, kdo jsou oběti. A těmi jsou podle něj stoupenci jeho vlády. "Jedni a titíž nemohou být zároveň útočníkem i obětí," konstatoval.

Syrské nepokoje mají podle jedné z opozičních skupin na svědomí přes 17.000 životů. V Londýně sídlící organizace SOHR uvedla, že při násilnostech zatím zemřelo 11.897 civilistů, 4348 vojáků a 884 dezertérů. Jen v neděli podle nezávisle neověřitelných opozičních zdrojů zahynulo dalších 100 lidí.

V úterý se Annan setká se zástupci Íránu

Annan už delší dobu hovoří o tom, že svůj mírový plán nemůže prosadit bez klíčových hráčů, za něž považuje Rusko a také Írán. Pozval Íránce na konferenci západních a arabských států do Ženevy, ale Západ s účastí Íránu nesouhlasil. O víkendu Annan zopakoval, že při řešení syrské krize nelze Írán obcházet.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Bývalý generální tajemník OSN a nynější vyslanec organizace pro Sýrii Kofi Annan

Do Teheránu se bývalý generální tajemník OSN přesunul v pondělí večer a v úterý jej čekají schůzky s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem a ministrem zahraničí Alím Akbarem Sálehím.

Náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Amír Abdolláhján v neděli řekl, že Írán má pro Annana návrhy. Teherán zatím stojí za Asadem a obviňuje některé západní státy, že vojenskou pomocí opozici připravují Asadovo svržení.

Reklama

Výběr článků

Načítám