Hlavní obsah

Americký obrněný konvoj projede Českem

Novinky, tov

Americká armáda vyšle obrněný konvoj, který projede 1 800 kilometrů šesti zeměmi střední a východní Evropy. Má jít o ukázku podpory spojenců v NATO proti ruské anexi Krymu a separatistům na východě Ukrajiny. Informoval o tom server CNN.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký tank Abrams v přístavu v Rize

Článek

Vojáci a obrněná vozidla v rámci cvičení Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) projedou územím Lotyška, Litvy, Estonska a Polska přes Česko na základnu Vilseck v Německu čtyřicet kilometrů od českých hranic.

O konvoji, který má urazit po zemích Evropy 1 100 mil (1770 kilometrů) ve čtvrtek podle CNN informoval armádní list Stars and Stripes. Článek přetiskla v pátek na svém webu americká armáda.

„Konvoj je nápadnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO a ukázkou schopnosti NATO pružně přesouvat síly přes území spojenců,“ uvedl v prohlášení mluvčí americké armády v Evropě podplukovník Craig Childs.

O plánech rozšířit přítomnost vojsk do dalších zemí střední a východní Evropy kvůli odstrašení Ruska poprvé informovaly americké servery začátkem března. [celá zpráva]

Operace je podle CNN neobvyklá, protože těžká technika, jako jsou 18tun vážící obrněné transportéry Stryker, se obvykle převáží po železnici. Konvoj má mít název "Dragoon Ride". Vojáci budou kempovat podél jeho trasy a setkávat se s místními. Do Lotyšska podle představitelů americké armády dorazily už stovky tanků, vrtulníků a dalších vozidel a ze základny Fort Stewart v Georgii má přicestovat tři tisíce vojáků.

Reklama

Související články

USA poslaly do Pobaltí tanky a bojová vozidla

Více než sto kusů vojenské techniky včetně tanků Abrams a bojových vozidel Bradley vyslaly Spojené státy do tří pobaltských republik. Mají posílit prostředky...

USA rozšířily protiruské sankce

Spojené státy v úterý rozšířily protiruské sankce. Na seznam nežádoucích přibyla jména osmi zástupců východoukrajinských vzbouřenců, tří bývalých ukrajinských...

Výběr článků

Načítám