Hlavní obsah

USA poslaly do Pobaltí tanky a bojová vozidla

Riga
Aktualizováno

Více než sto kusů vojenské techniky včetně tanků Abrams a bojových vozidel Bradley vyslaly Spojené státy do tří pobaltských republik. Mají posílit prostředky odstrašení proti Rusku, řekl v pondělí agentuře AFP americký generál John R. O'Connor, který dohlížel na vykládku dodávek v rižském přístavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA poslaly do Pobaltí tanky a bojová vozidlaVideo: Reuters

 
Článek

Dodávky mají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi „demonstrovat odhodlání spojenců vzájemně spolupracovat,“ prohlásil O'Connor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Technika v Pobaltí podle generála zůstane tak dlouho, jak dlouho jí tam bude třeba na „odstrašení ruské agrese“.

Představitel amerického ministerstva obrany plukovník Steve Warren podle agentury AP nezávisle na O'Connorovi ve Washingtonu sdělil, že ke společným cvičením s ozbrojenými silami Estonska, Litvy a Lotyšska přicestuje 3000 amerických vojáků 3. pěší divize. Podle Warrena do Rigy už dorazilo kolem 750 tanků, vrtulníků, dalších vozidel a vybavení. Dodal přitom, že jde o rotační výměnu amerických vojáků v Pobaltí.

Bývalé sovětské státy Estonsko, Litva i Lotyšskou jsou od roku 2004 součástí Severoatlantické aliance, ale samy podle AFP nedisponují rozsáhlou výzbrojí. Po ruské anexi Krymu a konfliktu na východní Ukrajině se obávají silového postupu Ruska, protože na jejich územích žije početná ruská menšina.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký tank Abrams v přístavu v Rize

NATO posiluje svoji přítomnost na východě také v Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Zazněl také návrh na vyslání vojáků do ČR.

„Ukazujeme jednotnou frontu od severu na jih,“ poznamenal k tomu O'Connor.

Reklama

Související články

Putin: Válka na Ukrajině není pravděpodobná

Ruský prezident Vladimir Putin neočekává, že by se na Ukrajině naplnil nejhorší scénář a propukla by tam skutečná válka. Řekl to v pondělí ruské televizi.

Výběr článků

Načítám