Hlavní obsah

Americký lobbista, který byl v minulosti odsouzen v Česku, platil Trumpovu sponzorovi

Vyšetřování kauzy ruského vměšování do voleb v USA odhalilo finanční propojení mezi sponzorem republikánských politiků a prezidenta Donalda Trumpa a americkým lobbistou Georgem Naderem odsouzeným před lety v Česku.

Foto: C-SPAN, ČTK/AP

George Nader, který byl v minulosti odsouzen v Česku na rok do vězení, měl financovat jménem Spojených arabských emirátů sponzora Donalda Trumpa.

Článek

Nadera v roce 2003 poslal pražský soud na rok do vězení za zneužívání nezletilých chlapců, kterého se dopouštěl v letech 1999 až 2002.

Loni Nader poukázal člověku sponzorujícímu Trumpovu kampaň milióny dolarů jménem Spojených arabských emirátů ve zjevné snaze ovlivnit přijetí rázných kroků vůči konkurenčnímu Kataru, uvedla v pondělí agentura AP.

FBI jej zadržela pro účely pátrání zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který rozplétá ruskou kauzu. V Naderově působení hledá Mueller možné důkazy o kontaktech Trumpova týmu s vedením bohatého arabského státu.

Nader, který byl politickým poradcem SAE, podle AP loni v dubnu poslal 2,5 miliónu dolarů (51 miliónů korun) jednomu z významných Trumpových sponzorů Elliottu Broidymu. Zdroje z vyšetřování agentuře řekly, že se Nader obnosem snažil přimět americké vedení k tvrdému přístupu vůči Kataru, který se dostal do sporů se SAE.

Broidy poukázal část peněz v rámci darů na kampaň několika republikánským kongresmanům a uspořádal konferenci na téma údajných katarských vazeb na islámské teroristy. Na té jeden ze sponzorovaných politiků oznámil, že předloží návrh zákona označujícího Katar za stát podporující terorismus. Text dosud neprošel některými výbory Sněmovny reprezentantů.

Mluvčí zmíněného zákonodárce AP řekl, že politik podporuje tvrdý přístup vůči Kataru dlouhodobě bez ohledu na sponzorské dary. Sám Broidy AP sdělil, že se kritice režimů spjatých s teroristy věnuje již řadu let.

Přímá finanční vazba na Trumpa se nezjistila

Přímou finanční vazbu Nadera na Trumpa vyšetřování nezjistilo. Trump loni svou první zahraniční cestou zdůraznil význam spojenectví se Saúdskou Arábií, která se v létě stejně jako SAE dostala do ostrého diplomatického sporu s Katarem.

Nader se podle Muellerova vyšetřování v prosinci 2016, tedy krátce po Trumpově zvolení, setkal v newyorské Trump Tower s prezidentovým zetěm Jaredem Kushnerem, tehdejším stratégem Bílého domu Stevem Bannonem a korunním princem SAE Muhammadem bin Zájidem Nahajánem.

O měsíc později se uskutečnila na Seychelách schůzka za účasti Nadera, bin Zájida, bývalého šéfa americké soukromé ochranky Blackwater Erika Prince a Kirilla Dmitrijeva, ruského bankéře blízkého prezidentu Vladimiru Putinovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám