Hlavní obsah

Americký civilní správce Iráku Garner dorazil do Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Do irácké metropole Bagdádu dnes dorazil americký penzionovaný generál Jay Garner, který se ujímá vedení prozatímní administrativy v zemi. Generál, který prohlásil, že USA neuznávají žádného ze samozvaných iráckých vůdců, má ještě dnes podle agentur uskutečnit prohlídku elektráren, vodáren a nemocnic.

Foto: Martin Tesařík
Článek

Generál přijel do hlavního města měsíc po zahájení vojenské operace zaměřené na svržení režimu Saddáma Husajna. "Jaký můžete zažít v životě lepší den, než když můžete pomoci někomu jinému, pomáhat jiným lidem. A to je to, co hodlám udělat," sdělil generál novinářům po příletu z Kuvajtu na bagdádské mezinárodní letiště.

Garner řekl, že jeho prioritou je obnova základních služeb, tedy hlavně dodávek vody a elektrické energie. Dodal, že bude usilovat o to, aby se zhostil svého úkolu co nejdříve. Odmítl ale stanovit dobu, která k tomu bude zapotřebí, když se ho jeden reportér zeptal, zda svou práci skončí do 90 dnů.

Garner: USA neuznávají samozvané vůdce

Při návštěvě čističky Garner řekl, že Spojené státy neuznávají žádného ze samozvaných nových iráckých představitelů. "Je tu hodně samozvaných vůdců. Neznám je, ale náš cíl je zahájit proces, který umožní iráckému lidu zvolit si vlastní vedoucí představitele. (...) Nejmenovali jsme ani neuznali nikoho," řekl.

Bývalá americká velvyslankyně v Jemenu Barbara Bodinová, která je v Garnerově týmu, se obdobně vyslovila k Muhammadu Zubajdímu, který se po návratu z exilu prohlásil za guvernéra Bagdádu: "Nevíme o něm o moc víc než to, že se prohlásil starostou. Neuznáváme ho. Nebyla tady žádná procedura výběru." Pokud jde o Džaudata Ubajdího, který se prohlásil za zástupce guvernéra Bagdádu a řekl, že chce zastupovat Irák na příštích schůzkách Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Bodinová řekla: "Nemůže. Nemyslím, že by ho OPEC přijala."

Generál je v čele Úřadu pro obnovu a humanitární pomoc, který má pomoci v obnově země a případně v sestavení irácké přechodné vlády. Garner, který bude skládat účty veliteli amerických sil v Iráku generálovi Tommymu Franksovi, má zatím 19 spolupracovníků, jeho úřad se ale v průběhu týdne rozroste až na 450 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám