Hlavní obsah

Znásilňování zajatkyň, rozvody po týdnu, popravy jako rituál. Zběh popsal bojovníky Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znásilňování zajatých „pohanských“ dívek, rozvody manželství uzavřených před týdnem, vraždění rukojmích jako iniciační rituál, měsíčně vyplácený žold, přednostní příděl potravin a pohonných hmot a přístup k internetu. Taková je realita bojovníka Islámského státu (IS) v Iráku a Sýrii. Britskému listu The Independent ji popsal 33letý muž z Fallúdži. Zvěrstva extremistů ho donutila, navzdory jeho sympatiím k ideologii IS, zběhnout.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník Islámského státu v syrské Rakce

Článek

Hamza se rozhodl řady IS opustit poté, co byl vyzván, aby „popravil“ zajatce. „Nemám rád šíity, ale jejich zabíjení mě šokovalo,“ řekl. Zabitím zajatce podle něj bojovník po absolvování šestiměsíčního výcviku podstupuje iniciační rituál a dokazuje věrnost Islámskému státu. Hamza tak byl svědkem „poprav“ lidí, které znal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když byl vyzván, aby zavraždil sunnitu nařčeného ze spolupráce s úřady, nebyl toho schopen. Velitel ho ale nepotrestal, pouze uvedl, že brzy dostane druhou šanci. Pro Hamzu to byl podnět k útěku, i když už loni v prosinci ho znechutilo, když mu nabízeli sex se zajatými jezídskými dívkami.

„Velitel nás lákal s tím, že je to halál (právně přípustné – pozn. red.), dar od Alláha, že se na nich můžeme uspokojit, aniž bychom si je museli brát, protože jsou pohanky,“ vylíčil Hamza.

„Na druhou stranu tam byly nějaké muslimské dívky z Tuniska, které přišly ze Sýrie. Týden spaly s některými veliteli podle manželské smlouvy a pak byly rozvedeny a provdány za jiného,“ dodal.

Brána do chalífátu v Sýrii

K sunnitské organizaci se Hamza, který nyní žije s rodinou v zahraničí, přidal v loňském roce a absolvoval půlroční vojenský výcvik. „Platili mi 400 tisíc iráckých dinárů (zhruba 8500 korun) měsíčně a k tomu jsem měl mnoho privilegií,“ vylíčil Hamza. Uvedl, že bojovníci mají přednostní přístup k vybraným potravinám, pohonným hmotám a v poslední době i k internetu.

„Připojil jsem se k Islámskému státu, protože jsem byl přesvědčen, že Islámský stát je ideální stát,“ vysvětlil Hamza. Do služby ho podle jeho slov loni v létě doporučil jeho kazatel.

Nejprve musel dva měsíce cvičit, aby se dostal do dobré fyzické kondice. „Pak mě na měsíc převeleli k vojenské jednotce za Fallúdžou a potom na měsíc a půl do Rakky, kde jsem podstoupil intenzivní vojenské kurzy,“ uvedl Hamza, podle něhož bojovníci procházejí baštou IS v syrské Rakce z ideologických důvodů.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

„Nebylo to proto, že v Iráku nebylo kde cvičit. Do Rakky nás vzali proto, aby posílili naši oddanost vůči chalífátu,“ vysvětlil. „Všichni bojovníci byli po příjezdu do Rakky přesvědčeni, že hranice mezi Sýrií a Irákem je umělá a všechny nás sjednocuje chalífát. Bylo mi volně, byl jsem šťastný. Bylo to krásné zbořit hranice a projít jimi.“

Reklama

Výběr článků

Načítám