Hlavní obsah

Ženy doma, za džíny bič. U Tálibánu vše při starém

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina mladých Afghánců v pondělí uvedla, že je bojovníci Tálibánu zbičovali za to, že nosili džíny.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibové na kontrolním stanovišti v Kábulu

Článek

„Procházeli jsme se s přáteli po Kábulu, když jsme narazili na skupinu vojáků. Ti nás obvinili z nerespektování islámu,“ prohlašovali podle listu The Daily Telegraph mladíci na sociálních sítích.

Dva z přátel podle nich utekli. Bojovníci Tálibánu pak ostatní bičovali po zádech, bili je a vyhrožovali jim střelnou zbraní.

Incident zvýšil obavy, že se v Tálibánu od konce 90. let, kdy bývalo běžné, že ženy či muže přistižené bez náboženského oděvu čekalo bití, nebo dokonce smrt, změnilo jen málo.

Během prvního období své nadvlády nad Afghánistánem, které skončilo americkou invazí v roce 2001, Tálibán proslul náboženským extremismem a brutálními tresty.

Tálibán začal vyhrožovat Američanům

Blízký a Střední východ

Ženy i dívky musely nosit burku od osmi let, nesměly pracovat, chodit do školy, z domu směly vycházet jen v určitou hodinu a s mužským doprovodem někoho z rodiny.

Platil i zákaz nošení bot na podpatku, protože „nikdo cizí by neměl slyšet ženské kroky“.

Poté, co se nyní v Afghánistánu podruhé dostali k moci, se vůdci Tálibánu snaží světu představovat jako umírněnější skupina. Tvrdí například, že budou respektovat ženy a nepřejí si, aby se staly „oběťmi práva šaría“. To však zpochybňuje každodenní praxe.

Tálibán chtěl v roce 2001 kapitulovat, Washington vyjednávání odmítl

Blízký a Střední východ

V neděli Ajša Chúrramová, zástupkyně svrženého režimu v Afghánistánu při OSN, tvrdila, že Tálibán svolal afghánské státní zaměstnance do svých kanceláří jen proto, aby všechny ženy propustil.

„Tálibán požádal státní zaměstnance v Kábulu, aby se vrátili do svých kanceláří, avšak když se všichni dostavili, propustil pracovnice – s odůvodněním, že je pro ženy nepříznivá bezpečnostní situace,“ napsala na Twitteru.

„Totéž opakovali pět let během svého režimu v 90. letech a bezpečnostní situace zůstala ospravedlněním pro vymazání žen ze společnosti. Co může být tentokrát jinak?“ dodala.

Mezitím se v Kábulu zdvojnásobila v souvislosti s nárůstem poptávky cena burky. „Prodal jsem úplně všechny do poslední – už minulý týden. Kdybych měl další, všechno by koupili,“ řekl jeden z prodavačů Daily Telegraphu na kábulském tržišti u nádraží.

Reklama

Výběr článků

Načítám