Hlavní obsah

Zemřel saúdskoarabský král Abdalláh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád
Aktualizováno

Devadesátiletý saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd v pátek zemřel. Nástupcem se stal jeho 79letý nevlastní bratr Salmán. Oznámil to královský palác. Americký prezident Barack Obama ocenil zásluhy Abdalláha a zdůraznil potřebu udržet úzké vztahy obou zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Král Abdalláh, třináctý z 37 synů krále Abdalazíze, byl od začátku měsíce hospitalizován v Rijádu se zápalem plic. [celá zpráva] Zemřel v pátek v jednu ráno místního času.

Salmána, kterému je 79 let, jmenoval právoplatným následníkem v červnu 2012, kdy zemřel korunní princ Najíf. Salmán byl 48 let guvernérem provincie Rijád a pak ministrem obrany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Novým korunním princem byl jmenován jeho o desetiletí mladší nevlastní bratr Mukrín.

Abdalláh, jehož přesné datum narození není známo, se stal králem v roce 2005 po smrti nevlastního bratra Fahda. Protože ten byl ale po mrtvici, de facto vládl zemi už deset let před Fahdovým úmrtím. Abdalláh patřil podle časopisu Forbes mezi deset nejmocnějších lidí světa a byl třetí nejbohatší hlavou státu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd na snímku z roku 2007

Za Abdalláha se země přidala k Američanům do boje proti teroristické síti Al-Káida. Ta má své kořeny v Saúdské Arábii, odkud pocházel Usáma bin Ládin a kde je státním náboženstvím wahhábistický islám. Z tohoto důvodu má stabilita monarchie globální význam.

Klíčový hráč v cenách ropy

Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě, kterou těží nejlaciněji a spekuluje se, že hlavně Saúdové tlačí na současnou extrémně nízkou cenou této suroviny, aby z těžařského průmyslu vyšachovali americké producenty břidlicové ropy.

Po oznámení Abdalláhova úmrtí začala cena ropy na finančních trzích stoupat, podle agentury Reuters je to však jen dočasné a v příštích měsících její cena dál neporoste.

Zesnulý král také zavedl reformy, které opatrně modernizovaly ultrakonzervativní muslimské království, mírně se také zlepšilo postavení žen. Moc v zemi je soustředěna v rukou krále a nejvýše postavených princů.

Spojenec v boji s Islámským státem 

Americký prezident Barack Obama vyjádřil krátce po oznámení úmrtí upřímnou soustrast rodině zesnulého krále i obyvatelům Saúdské Arábie a ocenil Abdalláhovy zásluhy na sblížení obou zemí. To je podle Obamy důležité pro stabilitu a bezpečnost na Blízkém východě i jinde ve světě.

„Co největší blízkost a pevnost partnerství mezi našimi dvěma zeměmi je součástí odkazu krále Abdalláha,” citovala agentura Reuters z prohlášení nejvyššího amerického představitele. Očekává, že tyto dobré vztahy budou nyní pokračovat. Podle analytiků, jako je bezpečnostní expert BBC Frank Gardner, je nepravděpodobné, že by se politika Saúdské Arábie změnila.

Saúdská Arábie je součástí koalice, která podniká nálety na Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám