Hlavní obsah

Ze syrské armády začali zbíhat vojáci

Novinky, rei

Armáda, kterou k potlačení protestů proti své vládě vyslal syrský prezident Bašár Asad, se potýká s prvními případy dezerce. S odkazem na svědky, z nichž mnozí v uplynulých dnech opustili severozápadní město Džisr aš-Šughúr, to uvedla v pátek BBC. Podle ní také v pátek už do města dorazily tanky. Turecký premiér obvinil syrský režim ze zvěrstev.

Článek

„Džisr aš-Šughúr je prakticky prázdné. Lidé tam nebudou čekat, až je pozabíjejí jak jehňata,“ řekl muž jménem Muhammad, jenž překročil hranici do Turecka už ve středu.

Turecko mění tón

Ve čtvrtek oznámil turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu, že Muhammad byl v uplynulých hodinách jedním z 2400 lidí, kteří před armádou utekli do sousední země. Turecký Červený půlměsíc v týž den zahájil budování druhého uprchlického tábora při hranici.

V pátek svůj postoj k Sýrii přitvrdil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Zatímco ve středu vyzýval Damašek k poklidnému řešení situace, v pátek ho obvinil z vedení zvěrstev proti vlastnímu lidu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé prchají ze Sýrie do TureckaVideo: Reuters

Prchající obyvatelé ve čtvrtek hlásili, že asi sedm kilometrů od 50tisícového města má armáda čtyři desítky tanků a početné jednotky. Vláda je povolala k „zajištění pořádku“ po masových víkendových protestech a údajném zabití 120 příslušníků bezpečnostních sil. [celá zpráva]

Ve městě se opevnilo přes 2000 lidí připravených se s vojáky střetnout. Stanice BBC s odkazem na svědky uvedla, že situaci v armádě začali komplikovat zběhové. Není však jasné, jak moc je jev rozšířený vzhledem k tomu, že novináři ze zahraničí mají do Sýrie zákaz vstupu a zprávy nelze nezávisle ověřit. Novináři nesmějí ani do táborů pro utečence v Turecku.

Také mrtvých vojáků mohou být stovky

Humanitární organizace mezitím zvýšily odhadovaný počet obětí, jež si protivládní protesty v Sýrii od března vyžádaly, a to na více než 1100. Nově dodávají, že mohlo zemřít také několik set příslušníků bezpečnostních sil.

Pětačtyřicetiletý prezident Asad čelí největším protestům za 11 let svojí vlády.

Reklama

Související články

V Sýrii střílejí do demonstrantů

Syrská policie v pátek opět rozháněla demonstranty střelbou. Zasahovala v Hamá, kde protestovalo 50 000 lidí. Zabito tam bylo 27 osob. Agentuře Reuters to řekl...

Výběr článků

Načítám