Hlavní obsah

Zbabělá a odporná vražda, odsoudila zabití amerického novináře RB OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za „zbabělou a odpornou vraždu” označila na svém pátečním setkání Rada bezpečnosti OSN zabití amerického novináře Jamese Foleyho islamisty z Islámského státu. Informovala o tom agentura Reuters. Ve svém jednomyslném prohlášení vyzvalo všech 15 členů Rady k okamžitému propuštění všech dalších rukojmích, které ozbrojenci zadržují.

Foto: Nicole Tung, ČTK/AP

James Foley při práci v syrském Halábu

Článek

"Tento incident je tragickou připomínkou vzrůstajícího nebezpečí, kterému musí novináři v Sýrii čelit každý den," stojí ve zveřejněném prohlášení. "Rovněž ukazuje brutalitu Islámského státu, který je zodpovědný za útoky na tisíce Syřanů a Iráčanů," dodává text.

Ozbrojenci v úterý zveřejnili video, na kterém je vidět stětí amerického novináře podle jejich slov v odvetě za americké nálety v Iráku. Islamisté rovněž pohrozili zabitím i dalšího drženého Američana Stevea Sotloffa. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

"Členové Rady bezpečnosti zdůraznili, že Islámský stát musí být poražen a netolerance, násilí a nenávist musí být vymýceny," uvádí se v prohlášení.

Foleyho vraždu, kterou západní politikové v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou ostře odsoudili, spáchal muž mluvící anglicky s britským přízvukem. Zavražděný Američan byl téměř před dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám