Hlavní obsah

Začnou sestřelovat letadla ve velkém? Islámský stát se naučil vyrábět baterie do starých raket země–vzduch

Aktualizováno

V baště Islámského státu (IS) v syrské Rakce se nacházejí výzkumné laboratoře, v nichž islámští extremisté vyvíjejí ničivé zbraně. Kromě jiného vyrábějí tepelné baterie do vyřazených protivzdušných raket, jimiž by mohli sestřelovat letadla. Videa z výzkumného pracoviště získala britská zpravodajská televize SkyNews.

Foto: Profimedia.cz

Islámský stát by mohl znovu zprovoznit tisíce raket, které se nacházejí na Blízkém východě.

Článek

Stanici se podařilo utřídit více než osm hodin needitovaného filmového materiálu a britští vojenští odborníci hovoří o informačním zlatém dole. Na videích mimo jiné figuruje množství různých druhů výbušnin.

„Podle toho, co nám bylo řečeno, byla tato videa určena pro výuku lidí za hranicemi Sýrie. Program je určen pro Evropu, kde má způsobit velkou škodu,“ řekl SkyNews jeden zběh Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záběry televizi předali příslušníci Svobodné syrské armády, kteří je zabavili bojovníkovi Islámského státu v Turecku. Plyne z nich, že džihádisté mají potřebné know-how a umí vyrobit tepelnou baterii, která slouží k napájení elektrických obvodů raket země–vzduch. Islámský stát by tak mohl znovu uvést do provozu tisíce vyřazených raket a sestřelovat jimi letadla.

Tepelná baterie je jednou z klíčových součástí funkční rakety země–vzduch a na Blízkém východě se nachází obrovské množství starých střel. Islámský stát se předloni v Iráku zmocnil velkého množství americké výzbroje včetně protivzdušných systémů.

„V tom místě je samozřejmě strašné množství těchto starých raket. Ty by nutně nemusely být tolik k užitku v Iráku a Sýrii, ale v širší Evropě. A bezprostřední obava by se týkala civilních letadel. Civilní letadlo, které jde na přistání řekněme na britských letištích nebo kdekoliv na kontinentu, v Americe nebo v Rusku, je velice, velice snadný terč pro rakety země–vzduch tohoto druhu. Je to střela s infračerveným naváděním. Zaměří teplo letadlových motorů a pravděpodobně letadlo zasáhne,“ popsal problém bývalý velitel britského letectva Michael Graydon.

Podle SkyNews by rakety na videích z Rakky na 99 procent zasáhly cíl.

Raketa země–vzduch přivodila také zkázu malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou. [celá zpráva]

Tálibán to nedokázal

Západní bezpečnostní analytici o potenciálním problému opětného zprovoznění použitých raket vědí. Dosud se však žádným radikálům nepodařilo baterii s krátkou trvanlivostí nahradit.

Američané a Britové tato rizika podle korespondenta britského listu The Independent Kima Sengupty zvažovali už při invazi do Afghánistánu v roce 2001. „Panovaly obavy, že by Tálibán mohl proti západním silám použít rakety Stinger, které Američané dali afghánským mudžáhidům k sestřelování ruských letadel (během sovětsko-afghánské války),“ podotkl Sengupta. „To se nikdy nestalo, protože baterie v raketách měly krátkou životnost a Tálibán je neuměl nahradit,“ dodal.

Záběry získané SkyNews ukázaly, že IS vyvíjí i další důmyslné zbraně. Kromě jiného zkouší řídit na dálku auto, za jehož volantem by namísto člověka seděla figurína vydávající lidské teplo. Takový vůz by mohl projet přes kontrolní stanoviště a explodovat na určeném místě.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Islámský stát stojí už za jedním útokem na civilní letadlo. V říjnu propašoval podomácku vyrobenou výbušninu na palubu ruského airbusu v egyptském Šarm aš-Šajchu. Stroj explodoval krátce po vzlétnutí nad Sinajským poloostrovem. Nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám