Hlavní obsah

Ruští vojáci od Kurska prý vědí, kdo sestřelil MH17 na Ukrajině

Haag
Aktualizováno

Nizozemská prokuratura hodlá „pečlivě prostudovat” seznam dvou desítek ruských vojáků, kteří se údajně podíleli na sestřelení malajsijského civilního boeingu z letu MH17 na východní Ukrajině. Seznam prokuratura dostala od investigativních novinářů ze skupiny Bellingcat.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Povstalec u trosek malajsijského boeingu u východoukrajinské obce Hrabove

Článek

Prokuratura potvrdila, že údaje obdržela, a přislíbila, že seznam „maximálně pečlivě posoudí, prověří a vyhodnotí jeho užitečnost pro vyšetřování” neštěstí, které nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, ze dvou třetin občanů Nizozemska.

Podle Bellingcat boeing sestřelila 17. července 2014 okolo 16.20 místního času protiletadlová raketa Buk, která k východoukrajinskému městu Snižne dorazila z hlavní bašty proruských separatistů, Doněcka. Tam prý byla převezena ještě v červnu od 53. protiletadlové raketové brigády, dislokované nedaleko Kurska v centrálním Rusku.

Mezi podezřelými tak podle Bellingcatu figuruje velitel brigády a jeho vojáci, kteří údajně obsluhovali odpalovací zařízení rakety Buk anebo znají ty, kdo zařízení obsluhovali a odpálili raketu Buk na boeing, řekl nizozemské televizi NOS Eliot Higgins z Bellingcatu, který sídlí v Británii a ve svých vyšetřováních vychází z otevřených zdrojů.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Bellingcat spolupracuje se skupinou vyšetřovatelů z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Ukrajiny a Austrálie, kteří se snaží vypátrat a dopadnout viníky tragédie letu MH17.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám