Hlavní obsah

Z amerického skladu v Iráku zmizel radioaktivní materiál, je použitelný jako zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ze skladu v jihoiráckém městě Basra, který patří americké firmě, se před několika měsíci ztratila kapsle s radioaktivním materiálem. Irácké úřady po ní podle agentury Reuters horečnatě pátrají, obávají se totiž, že by mohla být použita jako zbraň, pokud by se dostala do rukou Islámskému státu. Americká diplomacie zatím nemá žádné náznaky, že by se tak již stalo.

Foto: Atef Hassan, Reuters

Obchodní stánek společnosti Weatherford v irácké Basře

Článek

Podle dokumentu ministerstva a nejmenovaných úředníků byl materiál, uložený v ochranném pouzdře o velikosti notebooku, ukraden ze skladu u Basry, který patří americké společnosti Weatherford poskytující servisní služby v těžbě ropy.

Zářič ve formě několikamilimetrové kapsle obsahující až deset gramů radioaktivního iridia-192, který sloužil k defektoskopii, tedy testování kvality součástek používaných pro ropovody a plynovody pomocí gama záření, patřil společnosti se sídlem v Istanbulu. Tento druh iridia se využívá například i ve zdravotnictví při léčbě rakoviny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle společnosti Weatherford měla za ochranu materiálu zodpovědnost právě turecká společnost SGS.

Diplomacie USA o ztrátě ví

Americké ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že o ztrátě radioaktivního materiálu ví, zatím ale nezaznamenalo žádné náznaky toho, že by ho získal Islámský stát či jiné extremistické skupiny. "Bereme tyto zprávy velmi vážně a budeme celou situaci nadále monitorovat," uvedl mluvčí ministerstva Mark Toner.

V dokumentu iráckého ministerstva z konce loňského listopadu se uvádí, že ztráta materiálu představuje bezpečnostní i ekologickou hrozbu. Patří do takzvané druhé kategorie nebezpečnosti radioaktivních zdrojů podle stupnice Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Může způsobit trvalé zdravotní následky u osob vyskytujících se v těsné blízkosti zdroje v řádu minut nebo hodin a může být i smrtelný, pokud je člověk v blízkosti materiálu hodiny až dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám