Hlavní obsah

Vyjednávání s Íránem o jádru zkrachovala

Právo, DPA, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Dvoudenní jednání v tureckém Istanbulu, během nichž se šest světových velmocí snažilo přesvědčit Írán, aby zastavil svůj kontroverzní jaderný program, skončila v sobotu bez dohody.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová

Článek

„Jednání ztroskotala na požadavku Teheránu, aby podmínkou dalších rozhovorů bylo zrušení sankcí Rady bezpečnosti OSN a aby velmoci uznaly jeho právo na obohacování uranu,“ řekla BBC Catherine Ashtonová, šéfka zahraničí politiky Evropské unie, která vedla delegaci zástupců šesti velmocí – USA, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa. „Takové podmínky jsou pro nás nepřijatelné.“

Abolfazl Zohrevand, poradce hlavního íránského vyjednávače Saída Džalílího, potvrdil, že Írán odmítl žádost o bilaterální jednání s USA adresovanou Ashtonovou.

BBC připomněla, že od pádu Američany podporovaného íránského šáha v roce 1979 se americkoíránské kontakty odehrávaly obvykle jen neoficiálně a íránská strana je jen málokdy potvrdila.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád necelých 24 hodin poté řekl, že jeho země je otevřena pro další rozhovory. „Nikdy jsme nečekali, že těch pár schůzek všechno vyřeší. Pokud jsou obě strany oddány spravedlnosti, zákonu a respektu, na dalších jednáních můžeme dosáhnout dobrých výsledků,“ uvedl.

Blair obvinil Obamu z naivity

Britský expremiér Tony Blair při pátečním vystoupení před komisí vyšetřující zapojení Británie do invaze do Iráku v roce 2003 kritizoval politiku prezidenta USA Baracka Obamy vůči Íránu jako slabou a nedostatečně přesvědčivou.

Blair podle listu The Guardian podotkl, že jednou musí padnout definitivní rozhodnutí, jak se s hrozbou ze strany Teheránu a jeho jaderného programu vyrovnat. „Řeknu to co nejupřímněji – přijde okamžik, kdy se Západ bude muset dostat přes to, co považuji za deformovanou politiku nebo gesto omluvy ve jménu víry, že dokážeme kontrolovat, co Íránci dělají či co extremisté dělají. Tak to ale není,“ řekl.

Blair odmítl spekulace, že právě vpád do Iráku podnítil v sousedním Íránu větší zájem o získání jaderných zbraní potřebných pro svou ochranu.

Naopak za mnohem nebezpečnější označil „naivitu vůči extremistům“, konkrétně Obamův projev v Káhiře v březnu 2009: „Prezident Obama přijede do Káhiry, srdce islámu, a řekne: ,Nabízím vám ruku přátelství, můžeme být partnery, jste starověkou a hrdou civilizací.‘ A jakou odpověď dostane? Pokračují v terorismu, v destabilizaci a v jaderných zbraních,“ podotkl Blair.

Reklama

Výběr článků

Načítám