Hlavní obsah

Vstřícný krok Tálibánu. Povolil odlet dvou stovek Američanů a cizinců z Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nová vláda hnutí Tálibán v Afghánistánu souhlasila s odletem dvou stovek Američanů a dalších cizinců, kteří se chtějí dostat ze země. S odvoláním na nejmenovaného představitele americké armády to uvedla agentura Reuters.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Dopravní letadla v Mazáre Šarífu

Článek

Charterové lety by měly z kábulského letiště odstartovat ještě ve čtvrtek. Není jasné, zda mezi evakuovanými bude i někdo ze skupiny, která ve snaze dostat se z Afghánistánu uvázla na letišti ve městě Mazáre Šaríf.

Pokud se lety uskuteční, půjde o jedny z prvních mezinárodních letů poté, co správu kábulského letiště koncem srpna převzal Tálibán. Předtím jej kontrolovaly americké jednotky, které dohlížely na evakuaci desetitisíců občanů zahraničních států a Afghánců, kteří po dobytí metropole islamistickým hnutím prchali ze země.

Tálibán neumožnil odlety ze severu Afghánistánu, uvázli tam Američané

Svět

Vstřícný krok Tálibánu přišel poté, co hnutí v úterý oznámilo složení své nové vlády, kterou vede Muhammad Hasan Achund. Ve stejný den zástupci Kataru uvedli, že kábulské letiště bude schopné odbavovat pasažéry za několik dní.

O umožnění dalších evakuačních letů s táliby jednal zvláštní vyslanec Spojených států pro Afghánistán Zalmay Khalilzad. V USA se objevily informace, že v Mazáre Šarífu čeká na odlet kolem tisíce lidí, mezi nimiž jsou i Američané. Ministr zahraničí Antony Blinken ale poté uvedl, že ne všichni mají platné cestovní doklady.

Související témata:

Výběr článků

Načítám