Hlavní obsah

Vítejte v pekle: Islámský stát vyvěsil těla vojáků nad vjezdem do města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irák

Osm mrtvol nechali zavěsit ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) na kovový rám nad vjezdem do města Havíja v irácké provincii Kirkúk. O tomto a dalších barbarstvích vypovídá série děsivých fotografií, které se objevily na sociálních sítích.

Foto: LiveLeak.com

Islámský stát vyvěsil těla vojáků nad vjezdem do města.

Článek

Další fotografie zobrazují těla zavěšená za nohy z jedné z vyšších budov v Havíji. Nad nimi visí nechvalně proslulá černá vlajka IS. Podle některých zdrojů jde o šiítské vojáky, kteří se ničím neprovinili.

Na dalším ze snímků triumfálně pózuje bojovník IS se zkrvavenou mrtvolou. Jde nejspíše o Abú ar-Rahmana, který se v minulosti nechal fotit s maskovanými bojovníky IS a setnutými hlavami protivníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fotografie navazují na video zveřejněné v únoru, které ukazuje zajatce v oranžovém oblečení, kteří jsou předváděni v klecích při průjezdu městem Havíja. Ve stejné kleci byl upálen zajatý jordánský pilot Maáz Kasásba. [celá zpráva]

Přehlídka zajatců byla vnímána jako odplata vůči kurdským silám, jejichž příslušníci počátkem února vláčeli těla bojovníků IS ulicemi měst v severním Iráku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát ukázal kurdské zajatce jako zvířata v klecíchVideo: Reuters

Podle serveru International Business Times buduje IS v Havíji novou základnu pro své operace, protože Spojené státy cvičí 20 tisíc iráckých vojáků na invazi a znovudobytí Mosulu, jenž IS posledních devět měsíců využívá jako ústředí. Mosul také IS poskytuje vojenskou výhodu, vzhledem ke své pozici blízko syrských hranic. Díky tomu může IS pašovat do země zbraně a vojáky. IS se do města na severu Iráku uchýlil poté, co ho spojenci vyhnali z dosavadního útočiště ve městě Kobani.

Havíja je převážně sunnitské město ležící mimo hlavní dálnici vedoucí do Mosulu a hlavního města Bagdádu.

Od prvního vpádu do Havíje v červnu 2014 islamisté postupně dobývali okolní vesnice, až se jim podařilo získat dostatečnou podporu místních obyvatel a založit ve městě své velitelství.

Přítomnost v Havíji dává ozbrojencům přístup do provincie Anbar a k další silnici vedoucí k ropné rafinerii v Bajdží, o kterou je připravila loni v listopadu irácká armáda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám