Hlavní obsah

Zaútočit na Mosul se připravuje 25 000 Kurdů a Iráčanů

Bagdád/Irbíl

Dobýt irácké město Mosul, které od loňského léta ovládá Islámský stát, se připravují společné kurdsko-irácké síly o síle 25 000 mužů. Uvedl to podle BBC vysoký americký představitel s tím, že útok by se měl uskutečnit v dubnu nebo v květnu.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Kolona s posilami z řad irácké armády a šíitských milicionářů míří k městu Džurf as-Sachar.

Článek

Dodal, že později než v květnu se osvobozovací operace nedá zahájit kvůli letním vedrům, která by oslabovala vojáky. Naznačil ale, že by se mohla odložit, jestliže nebudou vycvičena a připravena irácká vojska.

Podle amerického představitele nyní Mosul drží mezi jedním a dvěma tisíci bojovníků Islámského státu.

Zatím podle něj nepadlo rozhodnutí, zda bude potřeba mezi irácko-kurdská vojska nasadit malou jednotku amerických návodčích, kteří by naváděli americká letadla podporující ze vzduchu osvobozovací operaci.

O plánu zaútočit na Mosul mluvil tento týden i irácký premiér Hajdar Abadí. Uvedl, že doufá v osvobození města během několika měsíců a bez větších obětí. Zdůraznil, že v posledních týdnech Američany vedená koalice zesílila svou aktivitu. „Myslím, že letecká kampaň získala na kvalitě i intenzitě.“

Tento týden ale podnikl Islámský stát pokus o útok na tři vesnice jihozápadně od Irbílu, který byl odražen. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám