Hlavní obsah

V Mosulu se podařilo obsadit další most přes Tigris

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul/Manbidž

Iráckým jednotkám se v pondělí podařilo obsadit druhý poničený most přes řeku Tigris. Oznámily to podle BBC kurdské a irácké vojenské zdroje. Východní část mostu Svobody byla zajištěna už v lednu během osvobozování východní části Mosulu. Most byl dobyt po zatím nejtvrdších bojích s Islámským státem, které probíhaly v neděli v západní části města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky směřují k centru MosuluVideo: Reuters

 
Článek

„Máme pod kontrolou západní část mostu Al-Hurríja,” sdělil mluvčí elitních jednotek, které stojí v čele mosulské ofenzivy. Most se nachází v centru města.

Východní část města dobyly irácké jednotky už v lednu. Ofenzivu za znovudobytí západní části zahájily 19. února. O víkendu svedly zatím nejtvrdší boje.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Příslušník irácké policie s RPG v ulicích Mosulu

„Síly salahuddínského a mosulského pluku vstoupily do čtvrti Sumúd z různých směrů a zabrali jsme první obranné linie (IS). Nepřítel se pokusil zastavit postup našich jednotek kladením min na ulice a náloží do domů a použil i raketové granátomety RPG a minomety, ale my pokračujeme v postupu,“ řekl agentuře Reuters velitel salahuddínského pluku protiteroristických sil major Hazim Karim.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koaliční jednotky odřízly přístupové cesty IS z RakkyVideo: AP

Z města utekly desetitisíce lidí, podle OSN 47 000. podle iráckých zdorjů 57 000,  17 000 jich uteklo do kurdské oblasti na sever Sýrie, kde jich většina skončila v táboře v Hasace.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Iráčané prchají z mosulské čtvrti Mansúr

Islámský stát je pod tlakem také v Sýrii, k Rakce postoupily o víkendu syrské demokratické síly, jejichž jádrem jsou syrské kurdské milice YPG. Osvobodily další vesnice východně od hlavního města Islámského státu. „SDF dnes obsadily šest vesnic v oblasti asi 19 čtverečních kilometrů východně od Rakky,“ sdělil mluvčí sil kurdskému serveru ARA News. Islámský stát se z nich musel stáhnout po silné palbě SDF, která si podle tvrzení Kurdů vyžádala životy 32 bojovníků.

Foto: Rodi Said, Reuters

Obrněné vozidlo Syrských demokratických sil severně od Rakky

Bratrovražedné střety u Manbidže

Napětí panuje mezi dvěma skupinami Kurdů na severu Sýrie mezi jednotkami YPG a kurdskými silami vycvičenými iráckými pešmergy. V pátek se střetly, když se syrští pešmergové chtěli vrátit do vlasti a vstoupili na území, které ovládají jezídské milice YPS, které jsou spřízněné se s milicemi YPG. Sedm členů YPS padlo.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kouř po útoku na pozice Islámského státu v Mosulu

Kvůli bratrovražedným bojům se přiblížily ruské síly k městu Manbidž, kterou síly SDF loni osvobodily, ale dostaly se tak do míst, kde si nepřeje jejich působení Turecko.

Turecký ministr Mevlüt Çavuşoglu v pátek opět pohrozil dobytím města, protože v něm působí kurdská milice YPG, i když ta říká, že se stáhla.

Pak se objevila zpráva, že část oblasti západně od Manbidže byla předána do rukou syrských vládních sil, to ale v pondělí vojenská rada Manbidže popřela: „Nedovolíme v této oblasti průchod žádným silám.“ Podle Rady se jen vytýčila linie dotyku.

Rada dodala, že město je pod ochranou Američany vedené koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám