Hlavní obsah

V Jemenu zranili 150 demonstrantů, stříleli do nich

– Saná/Damašek • Aktualizováno

Tvrdý zásah proti opoziční demonstraci v Jemenu si vyžádal podle svědků 150 zraněných, uvedla agentura Reuters. Policie při zásahu ve městě Hudajdá na břehu Rudého moře použila slzný plyn, gumové projektily, obušky i ostré náboje.

Článek

Demonstranti tam na poklidné akci požadovali odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Spolu s policisty a příslušníky zvláštních sil v civilu na ně zaútočili i prezidentovi stoupenci. Na Sálihovy odpůrce házeli kameny a bili je holemi. Útoku se podle jednoho z lékařů účastnily stovky lidí.

Při protestních akcích, které vypukly v Jemenu koncem ledna a jejichž účastníci požadují politické reformy a okamžité odstoupení prezidenta Sáliha po 32 letech v čele země, bylo dosud zabito na 40 lidí.

"Hlavní nemocnice (ve městě) je teď zcela přeplněná," řekl agentuře Reuters lékař Muhammad Muadžim. Mnoho lidí má dýchací potíže, protože se nadýchali slzného plynu

Protesty v Sýrii

V Sýrii se navzdory zákazu shromažďování konají už druhý den demonstrace za propuštění 21 politických vězňů. V úterý vyšlo do ulic 150 lidí, ve středu demonstrace pokračovala. V davu nechyběli příbuzní vězněných.

Demonstranti se z centra přesunuli do blízkosti budovy ministerstva vnitra, kde se shromáždily také desítky stoupenců prezidenta Bašára Asada. Policie je rozprášila za pomoci obušků a čtyři zadržela.

Střelba v Bahrajnu

Při zásahu v Bahrajnu, kam už král povolal vojáky a policisty ze sousedních zemí, bylo zabito šest lidí. Zahynuli tři šíitští demonstranti, na které pálili policisté, padli též tři muži zákona. Stovky osob byly zraněny. [celá zpráva]

Po ranním zásahu byl vyhlášen v centrálních částech Manámy zákaz vycházení. Na místo chystané odpolední demonstrace vjely tanky. Protestní shromáždění mělo podle agentury Reuters začít v Manámě v nejbližší době.

Vůdce šíitské opozice v parlamentu obvinil vedení země z "vyhlazovací války".

Reklama

Výběr článků

Načítám