Hlavní obsah

V Íránu byl zatčen režisér Rasúlof, který získal Zlatého medvěda na Berlinale

Teherán

V Íránu byl zatčen režisér Mohammad Rasúlof, který předloni získal prestižní filmové ocenění Zlatý medvěd na filmovém festivalu Berlinale. Spolu s jedním dalším kolegou, který byl rovněž zatčen, je podezřelý z ohrožování veřejného pořádku. Informovala o tom v pátek státní íránská agentura IRNA.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlinale 2020. Herečka Baran Rasúlofová přebírá Zlatého medvěda za snímek Zlo neexistuje.

Článek

Rasúlof a jeho kolega Mostafa Ahmad podle íránské justice ohrožovali veřejný pořádek svým apelem proti násilí, při němž spolupracovali i s odpůrci režimu. Další podrobnosti k zatčení obou filmařů IRNA nesdělila.

Režiséři se vyslovili proti násilí v souvislosti se zřícením nákupní pasáže v Ábádánu na jihozápadě Íránu v květnu tohoto roku. Při neštěstí přišlo o život více než 40 lidí a ve městě se po něm konaly protesty kritické vůči režimu. Policie a bezpečnostní síly je násilně potlačily.

Ahmad a Rasúlof údajně iniciovali výzvu a hashtag Put your gun down (Složte zbraně). Více než 70 osobností íránského filmového průmyslu, které se k výzvě připojily, požadovalo konec policejního násilí.

Zlatý medvěd za film

Teherán Rasúlofa v roce 2020 nepustil do Berlína na slavnostní předání Zlatého medvěda, kterého získal za film Zlo neexistuje natočený v německo-česko-íránské koprodukci. Cestu na Berlinale do německé metropole režim filmaři zakázal i loni.

Zlatého medvěda z Berlinale veze film Zlo neexistuje. Podíl na něm mají i Češi

Kultura

Devětačtyřicetiletý Rasúlof je v Íránu považován za filmaře kritického vůči režimu. Přes dlouhodobý zákaz výkonu povolání se mu podařilo natočit několik filmů. Podle DPA žije střídavě v Teheránu a Hamburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám