Hlavní obsah

V Bagdádu se odpálil Australan, atentáty pokračují

– Bagdád/Canberra
Novinky,

Australské ministerstvo spravedlnosti potvrdilo v pondělí, že čtvrteční sebevražedný atentát podnikl skutečně osmnáctiletý Australan. Sunnitská radikální skupina Islámský stát už dříve zveřejnila, že útočil abú Bakr Australí. Při dalších dvou atentátech v noci na pondělí zemřelo v Iráku 16 lidí.

Foto: Ahmed Malik, Reuters

Následky jednoho z atentátů v Bagdádu

Článek

Australan se odpálil ve čtvrtek před mešitou v Bagdádu. Zabil tři lidi a deset dalších zranil.

Australský ministr spravedlnosti George Brandis považuje případ za ”znepokojující“. „Vláda odsuzuje násilné akty podniknuté ISIL a dalšími extremistickými skupinami v Iráku a v Sýrii. Je hluboce znepokojena zapojením Australanů do těchto aktivit,“ uvedl.

Osmnáctiletý abú Bakr přijel do Iráku loni a podle australských úřadů je druhým Australanem, který spáchal sebevražednou akci v oblasti Iráku a Sýrie. Sunnitští radikálové podle odhadů Canberry vycvičili k bojovým akcím nejméně 150 Australanů, z nichž někteří mají dvojí občanství.

Zapojení tolika Australanů představuje i hrozbu pro samotnou Austrálii.

Noční útoky

Další útoky zasáhly hlavní město Iráku a jeho okolí v následujících dnech. Při dvou sobotních útocích s pomocí náloží v autech zahynulo 22 lidí.

Při útoku v šíitské čtvrti města Mahmúdíja, která leží asi 30 kilometrů jižně od Bagdádu, přišlo o život 11 osob. Dalších pět lidí zahynulo Abú Ghrajbu. Dvě z tamních obětí byli vojáci a tři dobrovolníci, kteří se připojili k bojům proti radikálům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám