Hlavní obsah

Útok na nemocnici v Kábulu: Mezi oběťmi je i vojenský velitel tálibů

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při útoku na největší vojenskou nemocnici v Kábulu byl zabit i jeden z nejvyšších vojenských velitelů Tálibánu. Podle stanice France 24 Hamdulláh Muchlis z vedení tálibánských speciálních jednotek Badri 313 padl při bojích v budově nemocnice.

Foto: Al Hijrat, Reuters

Tálibán hlídkuje na chodbě nemocnice v Kábulu

Článek

K útoku, při němž zemřely dvě desítky lidí a dalších padesát utrpělo zranění, se přihlásila afghánská odnož teroristického Islámského státu (IS). Muchlis byl podle nejmenovaného představitele Tálibánu mezi prvními, kdo přispěchal do napadeného zdravotnického zařízení.

„Snažili jsme se ho zastavit, ale on se nám vysmál. Později jsme se dozvěděli, že zemřel při jednom ze střetů uvnitř budovy,“ řekl zmíněný zdroj.

Útok v Kábulu, při kterém Američané zabili 10 civilistů, byl legální, rozhodl vyšetřovatel

Zahraniční

Islámský stát podnikl od srpna, kdy Tálibán ovládl Afghánistán, sérii útoků na mešity a další cíle, jejichž oběti se počítají ve stovkách. Střetl se přitom nejen s táliby, ale i s příslušníky obávané sítě Hakkání, kde v minulosti působil i Muchlis.

Afghánistán nyní kromě rostoucího násilí ohrožuje také hospodářský kolaps.

Tálibán ale krátce po útoku na nemocnici vydal úplný zákaz používání cizí měny v zemi. Platit se má jen v afgháních, jak se místní měna nazývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám