Hlavní obsah

Islamisté zveřejnili video s dalším zadrženým britským novinářem

Aktualizováno

Islamisté z hnutí Islámský stát zveřejnili nový videozáznam, na kterém hovoří britský fotoreportér John Cantlie. Oznamuje v něm, že ho ozbrojenci zadržují jako rukojmího. Islámští radikálové, kteří obsadili část Sýrie a Iráku, již zavraždili tři zadržené - britského humanitárního pracovníka a dva americké novináře. Naposledy vyhrožovali, že dalším na řadě má být humanitární pracovník Alan Henning, uvedla BBC.

Islamisté zveřejnili video s dalším zadrženým britským novinářem

 
Článek

John Cantlie, který spolupracoval s deníky Sunday Times, The Sun a agenturou AFP, má na videu na sobě oranžové oblečení podobně jako jiní rukojmí islamistů. Sedí u stolu v tmavé místnosti a přímo do kamery slibuje, že odhalí "pravdu" o radikální skupině, která na obsazených územích vyhlašuje chalífát.

Novinář ve videozáznamu dodává, že vlády USA a Británie jeho a další lidi nechaly napospas osudu. Evropské vlády prý vyjednávají o propuštění svých rukojmích, ale USA a Británie se chovají jinak. Ptá se rovněž, proč se obě země chtějí hnát do další války. Videozáznam je podle něj prvním v řadě dalších, v nichž bude vysvětlovat filozofii Islámského státu.

Foto: Profimedia.cz

Britský fotoreportér John Cantlie na videozáznamu, který islamisté zveřejnili.

Cantlie byl údajně již v červenci roku 2012 zadržen britskými islamisty operujícími v Sýrii. Poté se objevily informace, že ho postřelili, když se svým únoscům snažil utéct. Následně ho prý měli zachránit bojovníci z opoziční Svobodné syrské armády (FSA). Nicméně v posledních letech se o něm nedostaly na veřejnost žádné informace.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám