Hlavní obsah

USA zakázaly Turecku letouny F-35. Turci do nich ale dodávají díly

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pentagon přiznal, že Turecko dál vyrábí klíčové součásti pro bojová letadla páté generace F-35 Lightning II, i když bylo vyřazeno z programu na jeho vývoj a provoz v rámci spojeneckých sil. A to kvůli tomu, že si pořídilo ruský systém protivzdušné obrany S-400. Jak ale teď uvádí agentura Bloomberg, náhradní díly pro letoun bude Turecko dodávat až do roku 2022.

Foto: Lockheed Martin

Nová stíhačka F-35

Článek

Turecko nesmí převzít žádný ze sta objednaných Lightningů II, protože panují obavy, že by se tak mohly údaje o nejmodernějším americkém bojovém letounu dostat do Ruska a ruští experti by následně mohli najít způsob, jak jej odhalit na radarech systému S-400.

F-35 Lightning II je americký bojový letoun, který vznikl jako výsledek programu na společný útočný stíhač (Join Strike Fighter) vyhlášeného ministerstvem obrany USA. Jeho cílem bylo vytvořit jednotnou víceúčelovou stíhačku mimo jiné pro všechny spojence NATO, čímž by se podstatně snížila cena stíhaček.

Turecko bylo jednou ze zemí NATO, která se do programu strojů F-35 zapojila. Protože si letadla objednalo, na oplátku mu bylo umožněno se podílet na jejich výrobě.

Loni v létě ho ale Bílý dům z programu dodávek komponent vyřadil právě kvůli obavám o uniknutí informací o letounu do Ruska.

Turecko kvůli pořízení systému S-400 vypadne z programu stíhaček F-35, pohrozil Bílý dům

Blízký a Střední východ

Experti už tehdy varovali, že se těžko podaří narychlo sehnat náhradu, což by mohlo ohrozit plynulost dodávek letadel, která se mají stát novým standardem NATO. Podle vyjádření bývalého ministra obrany Jamese Mattise by mohlo dojít ke zdržení mezi 18 a 24 měsíci při dodávkách 50 až 75 letadel.

Konec spolupráce USA s Tureckem ohrozí dodávky objednaných F-35 spojencům

Blízký a Střední východ

Stávající kontrakty se ctí

Mluvčí amerického ministerstva obrany, podplukovník Mike Andrews hájil rozhodnutí z konce loňského roku odebírat další díly z Turecka tím, že se „ctí stávající kontrakty a odebírají už nasmlouvané díly“.

Zdůraznil, že rozhodnutí bylo motivováno snahou „vyhnout se nákladným ukončením smluv“, které by bylo mrháním. Přiznal také, že by narušily plynulost výroby a dodávek F-35, protože výrobce Lockheed Martin byl závislý na komponentech z Turecka.

Teď Andrews zdůrazňuje, že už byly „nalezeny alternativní zdroje pro všechny v Turecku vyráběné díly“ a budou využity, jakmile kontrakty s Tureckem vyprší.

Agentura Bloomberg podotkla, že do výroby dílů na F-35 je zapojeno deset firem. Podle Pentagonu Turecko vyrábí 817 z 24 000 dílů letadel a 188 z 3000 dílů motoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám