Hlavní obsah

USA se začaly stahovat ze Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy začaly stahovat své vojenské jednotky ze Sýrie, řekl v pátek agentuře AP mluvčí mezinárodní koalice vedené USA bojující v regionu proti organizaci Islámský stát (IS). Potvrdil tak čtvrteční informace televize CNN o stahování armádního vybavení. Záměr stáhnout vojáky ze Sýrie oznámil v prosinci americký prezident Donald Trump.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Archivní záběr příslušníků kurdské milice YPG u amerických obrněných transportérů.

Článek

Mluvčí koalice plukovník Sean Ryan agentuře AP v prohlášení napsal, že USA „zahájily proces obezřetného stahování ze Sýrie“. Z bezpečnostních důvodů ale odmítl sdělit další podrobnosti, nekomentoval ani harmonogram, ani mapu stahování.

Syrská exilová organizace SOHR, která dění v Sýrii monitoruje, uvedla, že stahování začalo ve čtvrtek večer. Šlo podle ní o deset obrněných vozidel a několik nákladních aut, která odjela ze severovýchodního pohraničí do Iráku.

Už ve čtvrtek informovala o stahování materiálu amerických jednotek ze Sýrie CNN. Tvrdí, že stahovat by se měly jednotky nejprve ze severu země. Tam Američané pomáhali kurdským milicím bojovat proti Islámskému státu.

Trump v prosinci prohlásil, že IS byl v Sýrii už poražen, a proto se USA stáhnou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám