Hlavní obsah

USA: Ruská strategie v Sýrii je tragicky chybná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Spojené státy při vojenských operacích v Sýrii odmítají vojenskou spolupráci s Rusy, protože je jejich taktika „tragicky chybná”. V Římě to prohlásil americký ministr obrany.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Americký ministr obrany Ashthon Carter na návštěvě v Římě.

Článek

"Nejsme připraveni spolupracovat na strategii, která je, jak jsme vysvětlili, chybná, tragicky chybná," prohlásil americký ministr obrany Ashton Carter.

Narážel tím na výzvu na mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova, který řekl, že USA předložily návrhy na koordinaci vojenských operací a že by je Rusko mohlo přijmout.

"Ruské ministerstvo obrany odpovědělo na žádosti Pentagonu a prostudovalo americké návrhy na koordinaci operací proti teroristické skupině Islámský stát na syrském území. Tyto návrhy mohou být přijaty," řekl Konašenkov.

Americký ministr obrany ale jeho slova částečně popřel a aktivní vojenskou spolupráci vyloučil.

USA patří k zemím, které jsou přesvědčeny, že ruské útoky nejsou cíleny jen na radikály z Islámského státu, jak je tomu v případě mezinárodní koalice, ale i na další odpůrce syrského prezidenta Bašára Asada.

Rusko: Útočíme jen na teroristy

Toto americké tvrzení důrazně popřel Konašenkov, který prohlásil, že je to naopak Pentagon, kdo v Sýrii útočí na jiné než teroristické cíle. "Americké letectvo a letectvo jiných států bombarduje (syrské cíle) už rok. A my máme důvod předpokládat, že ne vždy, a přesněji velmi často, neútočí na teroristické cíle," řekl mluvčí.

Ruský armádní mluvčí popřel, že by se ruské letectvo chovalo stejně jako americké. "My útočíme jen na teroristy," prohlásil Konašenkov.

Dementi vydal i Elysejský palác

Rusko mezitím zveřejnilo další spornou informaci, podle níž Francie navrhla při nedávné návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Paříži, aby byla do bojů, jež vede syrská armáda, zapojena také Syrská svobodná armáda (FSA), tedy umírněná opozice.

Zdroje z okolí francouzského prezidenta Françoise Hollanda ale zprávu dementovaly. "Prezident Hollande hovořil jenom o tom, že syrská opozice musí být za vyjednávacím stolem, zbytek není názor Francie," citovaly francouzské sdělovací prostředky Hollandovy spolupracovníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám