Hlavní obsah

Turecko za svá rukojmí vydalo Islámskému státu i britské džihádisty

Velká Británie v pondělí potvrdila, že Turecko vydalo Islámskému státu několik britských bojovníků svaté války, které vyměnilo s chalífátem za zadržované turecké rukojmí. Uvedl to list The Times s tím, že součástí výměny byli i džihádisté z dalších evropských zemí.

Foto: Reuters

Sunnistští radikálové s ukořistěným humvee

Článek

Podle listu The Times Turecko předalo IS 180 vězněných bojovníků, za které dostalo 46 Turků a tři Iráčany, mezi nimiž byl i konzul a další diplomaté. Rukojmí byli zadržováni od června v Mosulu.

Mezi vydanými džihádisty byli i dva občané Velké Británie, 18letý Shabazz Suleman z High Wycombe a 26letý Hisham Folkard.

Dále byli předmětem výměny tři francouzští občané, dva švédští, dva makedonští, jeden švýcarský a jeden belgický.

Britské úřady potvrdily, že Suleman byl veden jako nezvěstný, rodina se na ně obrátila s tím, že měl zmizet v Turecku, Nepodařilo se však zjistit, že byl vězněn. Podle vyjádření školy byl dobrým studentem, dostal se na univerzitu. Měl dobré vztahy s učiteli. Loni v létě jel do Sýrie s charitativním konvojem.

Britského učitele propustili zřejmě za výkupné

Minulý týden byl po více než čtyřech měsících propuštěn v Libyi britský učitel angličtiny a ředitel mezinárodní školy v Benghází, 53letý David Bolam. Jeho propuštění v sobotu oznámilo britské ministerstvo zahraničí, které neposkytlo další podrobnosti. Podle pondělního vydání listu The Guardian bylo ministerstvo o jednáních o propuštění informováno, ale samo do nich nevstupovalo. Podle všeho za něj bylo zaplaceno výkupné, což je postup, který Británie odmítá.

Po únosu ale úřady žádaly média, aby o případu neinformovala s ohledem na Bolamovu bezpečnost. Bolamovi únosci z neznámé libyjské Armády islámu umístili na konci srpna na web videonahrávku, v níž Bolam prosil o pomoc: „Žádám britskou vládu a premiéra Davida Camerona, prosím, umožněte mi se vrátit k rodině. Žádám svou rodinu a přátele a kohokoli dalšího, který to uslyší, můžete, prosím, udělat něco, aby vláda pochopila, že se potřebuju dostat brzy domů?“

Ve videu mluví i o tom, že by se provedla výměna zajatců jako v případě amerického vojáka Bowe Bergdahla. Únosci žádali po Bolamově škole výkupné a peníze jim zřejmě byly předány, i když rodina zaplacení výkupného popírá. Dohodu zřejmě zorganizovaly místní klany. Ministerstvo tvrdí, že se vyjednávání neúčastnilo. Odmítlo se vyjádřit k podrobnostem, údajně na žádost rodiny. Vláda jen zopakovala, že Velká Británie výkupné za své občany ze zásady neplatí a že nebude placení výkupného tolerovat.

Protože za Bolama dostali únosci zaplaceno, britský list The Daily Telegraph uvedl, že to povede k tomu, že se radikální muslimské skupiny začnou soustřeďovat na unášení Britů.

Reklama

Výběr článků

Načítám