Hlavní obsah

Turecko podniklo další nálety na Islámský stát i na radikální Kurdy

– Ankara/Irbíl • Aktualizováno

Turecká vojenská letadla v noci opět zaútočila na pozice Islámského státu (IS) v Sýrii a také bombardovala tábory Strany kurdských pracujících (PKK) v sousedním Iráku. Potvrdil to v sobotu úřad premiéra Ahmeta Davutoglua a tím, že útoky budou pokračovat. S USA se Ankara dohodla, že na syrsko-turecké hranici vznikne pásmo, z něhož budou vytlačeni bojovníci IS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko zveřejnilo záběry z náletů na pozice IS v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Davutoglu uvedl, že útoky na IS jsou součástí širšího procesu: „Není to omezeno na jeden den nebo jeden region. Na sebemenší ohrožení Turecko odpoví nejsilnějším možným způsobem.” Dodal, že v Turecko je připraveno vyslat i své vojáky do Sýrie, pokud to bude potřeba.

Při náletech na IS zahájených už od den dříve údajně zahynulo několik desítek bojovníků. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Záběr z kokpitu tureckého stíhačky F-16 zachycuje explozi po útoku na pozice Islámského státu

V pátek v Turecku zatkli stovky lidí podezřelých z podpory IS. Akce byla podniknuta poté, co sebevražedný atentátník zabil v tureckém pohraničním městě Suruç 32 lidí. [celá zpráva]

Ankara také slíbila, že umožní USA používat k útokům na IS základnu Incirlik. Domluvili se na tom prezidenti USA a Turecka v pátečním telefonátu. Není jasné, kdy dohoda začne platit, USA by to ale usnadnilo útoky na IS.

Ankara se také s USA domluvila na vytvoření nárazníkové zóny, aby lépe chránila své pohraničí. Turecký tisk píše, že půjde o úsek dlouhý 98 kilometrů mezi městy Džarábulus a Máraa v provincii Halab, což je zhruba desetina syrsko-turecké hranice. Zóna má být široká 40 kilometrů.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký transportní letoun Airbus A400M Atlas na základně Incirlik

Nálety na Kurdy

Páteční letecké útoky proti Straně kurdských pracujících se soustředily na pozice PKK v horách na severu provincie Dahúk, která se nachází v autonomním iráckém regionu Kurdistánu. „Zhruba ve 23:00 místního času dnes večer (22:00 SELČ) turecká vojenská letadla zahájila bombardování našich pozic poblíž hranice. Nálety byly doprovázeny silnou dělostřeleckou palbou,” řekl v pátek AFP mluvčí PKK Bakhtiar Dogan.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakir z náletu na Kurdistán.

Turecko oznámilo, že při nočních náletech na pozice Kurdské strany pracujících (PKK) byly zasaženy úkryty, bunkry, skladiště a logistické body v severním Iráku včetně pohoří Kandíl, kde sídlí nejvyšší velitelství PKK. Podle agentury AP je to poprvé, co Turecko udeřilo na Kurdy v severním Iráku od mírové dohody mezi Ankarou a PKK, která byla oznámena v roce 2013. Kurdové bojují o svou autonomii v Turecku od roku 1984.

Turecká Strana kurdských pracujících po nočních útocích turecké armády na své tábory v Iráku vypověděla mírová jednání s Ankarou. Nemají už prý smysl. Informovala o tom agentura Reuters. K příměří vyzval před dvěma lety vůdce strany Abdullah Öcalan.

Napětí mezi Turky a Kurdy roste, protože kurdské skupiny obviňují tureckou vládu, že s Islámským státem nebojuje. Po atentátu v Suruçu na kurdské aktivisty chystající se pomáhat v Kobani se konali v zemi demonstrace.

Foto: Reuters

Demonstrace v Istanbulu kvůli atentátu v Surucu.

Analytik BBC Guney Yildiz varoval, že vést současně boj s IS a PKK je riskantní.

Reklama

Výběr článků

Načítám