Hlavní obsah

Turecké síly zahájily operaci proti Kurdům na jihu Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká armáda zahájila v noci na pondělí jednu z nejrozsáhlejších operací na jihovýchodě země, kde vede boj s kurdskými separatisty. Podle agentury AFP je do operace u města Lice v provincii Diyarbakir zapojeno 7000 policistů, 600 příslušníků speciálních jednotek, tanky a 17 helikoptér.

Foto: Reuters

Diyarbakir je častým místem atentátů PKK.

Článek

Podle guvernéra provincie Diyarbakir byl už v neděli v 18 obcích vyhlášen zákaz vycházení. Operace má za cíl „neutralizovat členy a komplice Strany kurdských pracujících (PKK)”, uvedly místní úřady.

Podle AFP jde o jednu z největších ofenziv proti PKK na jihovýchodě Turecka za téměř dva roky. Konflikt mezi vládními jednotkami a separatisty z PKK vypukl po dvouletém příměří znovu v létě 2015. Zahynulo v něm 1200 lidí včetně příslušníků bezpečnostních sil a civilistů. Kurdové podnikají atentáty na turecké bezpečnostní zdroje.

Příměří vypršelo v létě 2014, když radikálové z Islámského státu podnikli atentát na shromáždění kurdských aktivistů v Suruçu a 32 jich zabili. PKK pak zaútočila na vojáky, že nechrání Kurdy. [celá zpráva]

Střety přerostly v regulérní občanskou válku. Bojů využil v opakovaných volbách prezident Recep Tayyip Erdogan k volebnímu vítězství, když se k němu přimkli etničtí Turci obávající se Kurdů.

Loni v srpnu zahájila Ankara také v syrském pohraničí ofenzivu, jejímž oficiálním cílem je boj proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). Turecká vláda se ale netají tím, že tam bojuje i proti kurdským milicím YPG. Chce tak zabránit syrským Kurdům ve sjednocení východních a západních regionů v Sýrii, kde žijí převážně Kurdové. YPG označuje za teroristickou organizaci a odnož PKK.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán a její střety s tureckými bezpečnostními složkami si vyžádaly od roku 1984 už na 40 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám