Hlavní obsah

Trumpovy otočky: Nejdříve se chlubil, že pomohl rozpoutat krizi s Katarem, teď to žehlí

Washington/Paříž

Americký prezident Donald Trump v úterý telefonoval saúdskoarabskému králi Salmánovi a apeloval na něj, aby státy Perského zálivu držely při sobě. Učinil tak nazvdory tomu, že si krátce předtím na Twitteru liboval, že mimo jiné i díky jeho návštěvě na Blízkém východě několik arabských zemí přerušilo styky s Katarem, který čelí obviněním, že podporuje islámské radikály.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump oznamuje odstoupení od dohody o ochraně klimatu.

Článek

Trump v úterý na Twitteru uvedl, že vyzýval k tlaku na Katar během své květnové návštěvy Saúdské Arábie, kde se sešel s předáky 50 muslimských zemí. Podle něj všichni uváděli, že terorismus sponzoruje právě Katar. [celá zpráva]

Americký prezident se přitom v Rijádu sešel k dvojstrannému jednání s katarským emírem Tamímem ibn Hamadem al-Sáním a po jednání si pochvaloval vzájemné vztahy jako „extrémně dobré“. Podle katarského ministra zahraničí řekl, že nejsou žádné důkazy, že by Katar podporoval radikální islamisty.

Poté, co některé arabské země uvrhly Katar do diplomatické izolace, Trump obrátil a na Twitter napsal: „Je skvělé vidět, že návštěva Saúdské Arábie a (summitu) 50 (muslimských) zemí začíná přinášet ovoce. Jejich představitelé řekli, že zaujmou tvrdší přístup k financování extremismu. Vše ukazuje na Katar. Možná je to začátek konce hororu jménem terorismus.“

V úterním telefonickém rozhovoru se saúdským králem předvedl Trump další otočku, když Salmánovi řekl: „Pro mír a bezpečnost v regionu je důležité, aby státy Perského zálivu byly sjednoceny.“

Pentagon Kataru poděkoval

Trumpův tweet žehlilo i americké ministerstvo obrany, které vzápětí po prezidentově komentáři poděkovalo Kataru za jeho závazky vůči regionální bezpečnosti a za podporu americké základně v zemi. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že Katar sice učinil velký pokrok v potírání financování teroristických skupin, ale že má před sebou ještě hodně práce.

Bílý dům následně uvedl, že USA jednají se všemi účastníky katarského sporu, aby záležitost pomohly vyřešit. „USA chtějí, aby se spor urovnal a vyřešil a aby zároveň byly dodrženy zásady, které prezident vytyčil v rámci boje proti financování terorismu a extremismu,” řekl Trumpův mluvčí Sean Spicer.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, které přerušily styk s Katarem

Tlak na Katar 

Tento týden Saúdská Arábie, Bahrajn, Egypt, Libye, Maledivy, Jemen a nakonec i Jordánsko přerušily diplomatické styky s Katarem. V některých případech přerušily i letecké a pozemní spojení a Katařany vyzvali, aby do dvou týdnů odjeli. [celá zpráva]

Katar čelí tlaku, protože na jeho území sídlí představitelé některých radikálních organizací. Ministr zahraničí Saúdské Arábie uvedl, že chce-li Katar přestat čelit izolaci, měl by ukončit svazky s palestinských radikálním hnutím Hamás, které ovládá pásmo Gazy, a s Muslimským bratrstvem.

„Nikdo nechce ublížit Kataru. Musí se rozhodnout, zda se vydá jedním směrem, nebo druhým,” řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Dodal, že by ekonomický tlak měl dovést Katar k tomu, aby jednal jako normální země a přestal „podporovat extremistické skupiny, nepřátelská média a vměšoval se do záležitostí jiných zemí“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Saúdská Arábie uzavřela hraniční přechod pro silniční dopravu s KataremVideo: Reuters

Ekonomický tlak zahrnuje také vypovězení smluv aerolinkám Qatar Airways. Stroje nesmějí létat přes vzdušný prostor Saúdské Arábie a Emiráty, což prodlužuje lety. Katarská letadla několikrát vzdušný prostor obou zemí narušila.

Tlak na Katar zesiluje i fakt, že společnosti Etihad a Emirates už nelétají do Dauhá. V některých zemích už bylo zakázáno vysílání katarské stanice Al-Džazíra.

Podle reportérky BBC ve Washingtonu Barbary Plett Usherové Kuvajt, Saúdská Arábie a Katar podporovaly extremistické skupiny v Sýrii, ale první dvě země od toho po naléhání USA ustoupily, zatímco Katar takto jednoznačně jednat odmítl.

Katar podporu radikálů popírá. Zastalo se ho Turecko a zprostředkování jednání nabídl Kuvajt.

Reklama

Výběr článků

Načítám