Hlavní obsah

Trump to s přesunem ambasády myslí vážně, potvrdil starosta Jeruzaléma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Trumpova administrativa to s přesunem americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma myslí vážně a má v úmyslu tento krok učinit. Řekl to starosta Jeruzaléma Nir Barkat. Podle agentury AP ale dodal, že pokud k tomu dojde, určitě to nějaký čas potrvá. Barkat tvrdí, že záměry vyplývají z konverzací, které vedl se zástupci nové americké administrativy.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Pohled na Jeruzalém. Ilustrační foto

Článek

„Ambasáda ale nemůže být přestěhována za jeden den,” řekl Barkat izraelskému vojenskému rozhlasu. Bílý dům v neděli oznámil, že jakékoli debaty o přesunu jsou „zatím jen v počáteční fázi”.

Prezident Donald Trump už před nástupem do úřadu avizoval, že chce ambasádu přestěhovat do Jeruzaléma. Palestinská strana ho v dopise ze začátku ledna vyzvala, aby to nedělal.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Donald Trump při inauguračním projevu.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás uvedl, že s takovým krokem jsou spojena rizika a že by to mělo katastrofální dopady na mírový proces, na řešení konfliktu v podobě ustavení dvou států a na stabilitu a bezpečnost celého regionu.

Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Naprostá většina zemí včetně Česka a Spojených států má právě kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma velvyslanectví v Tel Avivu.

Východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, Izrael obsadil v roce 1967 a později město prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. To ale odporuje původním plánům, podle nichž měl být Jeruzalém pod mezinárodní správou. Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám