Hlavní obsah

Těžká palba a bombardování. Syrská armáda zahájila rozsáhlou ofenzívu

Aktualizováno

Pozemní oddíly syrské armády a spřízněných milicí zahájily za vzdušné podpory ruského letectva ofenzívu proti povstalcům na strategicky důležité planině Sahl al-Gháb na severozápadě Sýrie. S odkazem na syrskou organizaci SOHR v londýnském exilu o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Foto: Syria Civil Defence, ČTK/AP

Následky jednoho z ruských náletů v provincii Homs

Článek

Útok podle SOHR doprovází těžká raketová palba a bombardování ze vzduchu. Reuters upozornila, že protivládní síly oblast dobyly před pár měsíci a ohrozily tak základnu režimu prezidenta Bašára Asada, který se opírá o alávitskou komunitu.

Ofenzívu potvrdila i syrská státní televize. Uvedla, že začal „velký útok“ s cílem „osvobodit území a města, která sužoval terorismus“.

Planina Sahl al-Gháb je strategickým místem pro obranu hor při Středozemním moři.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rusko zahájilo vzdušné údery na podporu Asada minulý týden.

Zdroje z irácké vlády řekly agentuře AP, že Moskva jednala po konzultaci s Íránem, který Asada také podporuje. Ruský prezident Vladimir Putin měl plány ladit přímo s velitelem elitních íránských jednotek Kuds Kásem Sulejmáním.

Ve středu se ke vzdušným úderům připojilo i ruské námořnictvo, které syrské povstalce ostřelovalo z lodí v Kaspickém moři. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské lodě zaútočily na Islámský stát v SýriiVideo: Reuters

90 procent útoků prý na Islámský stát nemířilo

Proti ruskému zásahu se staví Spojené státy, které se spojenci bombardují pozice radikálů z Islámského státu v Sýrii už rok. Washington poukazuje na to, že Rusové navzdory proklamacím většinou na Islámský stát neútočí a naopak cílí na povstalce, které USA proti Asadovi podporují.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Moskva ohlásila, že jejím terčem je IS a další teroristické skupiny. USA tomu nevěří a upozorňují, že Islámského státu se dosud týkala jen desetina ruských útoků.

„Více než 90 procent útoků, které jsme zatím viděli, nebylo vedeno proti IS nebo teroristům napojeným na Al-Káidu. Většinou mířily na opoziční skupiny, které chtějí pro Sýrii lepší budoucnost a nechtějí, aby Asadův režim zůstal u moci,“ prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

„Asad tak má stále možnost, jak útočit na vlastní lid včetně těch, kdo nesouhlasí s jeho režimem,“ doplnil Kirby.

O tom, že drtivá většina ruských útoků se netýká IS, informoval ve středu také turecký premiér Ahmet Davutoglu. „Ruské vzdušné síly podnikly 57 náletů. Z nich 55 bylo vedeno proti umírněné opozici a pouze dva proti Islámskému státu,“ řekl.

Nařčení z útoků na nemocnice

Organizace Physicians for Human Rights (PHR) se sídlem v New Yorku navíc nařkla Rusy z útoků na tři lékařská zařízení v Sýrii.

Organizace tvrdí, že má potvrzené nálety na polní nemocnici severně od města Hamá a na zařízení ve venkovské oblasti v provincii Idlíb. O den později měl ruský nálet poničit nemocnici Burnase na severu provincie Látakíja. Při prvním útoku bylo zraněno několik zdravotníků, uvedla PHR.

Rusko podle serveru The Indepent nálety ve zmíněných lokalitách potvrdilo, o zásahu zdravotnických zařízení ale neinformovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

USA: Ruská strategie v Sýrii je tragicky chybná

Spojené státy při vojenských operacích v Sýrii odmítají vojenskou spolupráci s Rusy, protože je jejich taktika „tragicky chybná”. V Římě to prohlásil americký...

Výběr článků

Načítám