Hlavní obsah

Do útoků v Sýrii se zapojily ruské lodě v Kaspickém moři

Moskva
Aktualizováno

Čtyři ruské lodě umístěné v Kaspickém moři zahájily raketové útoky na pozice Islámského státu v Sýrii. Ve středu o tom informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské lodě zaútočily na Islámský stát v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Na cíle džihádistů bylo podle Šojgua odpáleno celkem 26 raket, které zničily jedenáct cílů. "Podle kontrolních údajů byly všechny cíle zničeny a nebyl zasažen žádný civilní objekt. Potvrdila se vysoká účinnost střel dlouhého doletu při útoku na cíle vzdálené skoro 1500 kilometrů," řekl Šojgu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruská loď v Kaspickém moři střílí na Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany podle ČTK doplnilo, že rakety s plochou dráhou letu typu Kalibr byly odpáleny z raketových křižníků Dagestan, Grad Svijažsk, Uglič a Velikij Usťug operujících v jihozápadním sektoru Kaspického moře.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruské lodě v Kaspickém moři

Raketový útok byl údajně veden na muniční závody Islámského státu, velitelská stanoviště a skladiště zbraní, munice a paliva. Trasa raket prý procházela neosídlenými oblastmi, cíle v Sýrii byly zasaženy s přesností do tří metrů.

Prezident ruské federace Vladimir Putin v souvislosti s útokem pochválil dobrou připravenost armády a práci zbrojního průmyslu. "Je ještě brzy činit závěry, ale to, co už bylo vykonáno, si zasluhuje ocenění," řekl Putin.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Moskva neuvedla, kam přesně rakety dopadly. Ruské útoky se nicméně dosud soustředily na severozápadě Sýrie.

Útok ruských lodí předcházel syrské pozemní ofenzívě:

Damašek mezitím oznámil, že syrská armáda pod krytím ruského letectva zahájila pozemní ofenzívu. Jde možná o první koordinovaný útok syrské a ruské armády vůči Islámskému státu, poznamenala stanice BBC.

Ruské námořnictvo a námořní pěchota v Kaspickém moři podnikaly minulý měsíc rozsáhlé cvičení. Manévrů se zúčastnilo okolo 3000 příslušníků a čtyři desítky plavidel. Moskva předem avizovala nasazení více než 120 jednotek vojenského zařízení.

Bombardují Idlíb a Hamá

Rusko zahájilo útoky v Sýrii minulý týden. Podle některých zdrojů podnikla ruská bojová letadla jen za prvních 72 hodin šest desítek náletů. Ve čtvrtek Moskva ohlásila, že pokračuje ve vzdušných úderech v provinciích Idlíb a Hamá. Podle syrské exilové organizace SOHR ve zmíněných provinciích zuří nejtěžší boje za několik posledních měsíců.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Provincie v Sýrii

Rusové tvrdí, že útočí na extremisty, Američané si stěžují, že likvidují i opoziční Svobodnou syrskou armádu, kterou USA podporují.

Znepokojené Turecko

Ruské operace v Sýrii znepokojují Turecko, neboť ruská letadla podle Ankary narušila o víkendu dvakrát turecký vzdušný prostor.

Turecká armáda navíc v úterý oznámila, že raketové systémy umístěné v Sýrii  ohrožovaly osm tureckých letounů F-16, jež byly vyslány na kontrolní misi podél turecko-syrských hranic.

Rusko v souvislosti s nálety zavedlo přímo linku armádní spolupráce s Tureckem, aby bylo zabráněno nezamýšleným incidentům na syrsko-turecké hranici, citovala agentura Interfax ministra obrany Šojgua.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám