Hlavní obsah

Teherán drží britsko-íránskou občanku jako státní rukojmí, naznačil ministr Raab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Írán chce po Británii za propuštění Nazanin Zaghariové-Ratcliffové, která má íránské a britské občanství, zaplatit dluh 400 milionů liber z roku 1979. Jinak hrozí, že jí trest vězení prodlouží o rok na celkem šest let. Britský ministr zahraničí Dominic Raab uvedl, že nemá argument proti tvrzení, že je držena jako státní rukojmí.

Foto: Nazanin Zaghari-Ratcliffe, ČTK/AP

Nazanin Zaghariová-Ratcliffová

Článek

Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že pokračuje jednání s Íránem o jejím propuštění, když íránská televize v neděli citovala nejmenovaného představitele, že se britský postoj nezměnil a Írán dal jasně najevo svou podmínku.

Raab v neděli uvedl, že se kloní k názoru, že je držena jako rukojmí státu a těžko se to dá zpochybňovat: „Myslím, že je těžké něco namítat proti této charakteristice. Je jasné, že se stala součástí hry kočky s myší, do které se Íránci nebo jistá část íránského systému zapojili a zkoušejí ji využít jako páku na Spojené království.”

Dodal, že její propuštění je spojováno nejen se zaplacením britského dluhu ve výši 400 milionů liber, ale také s výsledky jednání o budoucnosti dohody o íránském jaderném programu z roku 2015, kterou vypověděl Donalda Trump. Dluh se týká tanků, které si Írán objednal v roce 1979, ale po svržení šáhinšáha Muhammada Rezy Páhlavího je nedostal. Británie uvedla, že otázku dluhu chce řešit.

Média: Za propuštění britsko-íránské občanky žádá Teherán platbu od Londýna

Blízký a Střední východ

Rozhovory ve Vídni váznou na tom, jaké sankce mají USA uvolnit, a na tom, co přesně musí Írán udělat, aby bylo jasné, že zase dodržuje podmínky dohody. USA odmítají zrušit sankce, které nejsou spojené s dohodou o jaderném programu a jsou na Írán uvaleny kvůli porušovaní lidských práv nebo podpoře terorismu, protože Írán vyzbrojuje Hizballáh.

USA chtějí návrat k jaderné dohodě s Íránem, jsou připravené zrušit sankce

Blízký a Střední východ

Zaghariová-Ratcliffová je nyní v domě svých rodičů v Teheránu, když byla propuštěna na kauci. Už odpykala pětiletý trest za špionáž, který dostala v roce 2016, ale byla znovu nepravomocně odsouzena na další rok za protiíránské aktivity, protože se v roce 2009 účastnila demonstrace před íránským velvyslanectvím v Londýně.

Raab uvedl, že by se měl Írán zavázat, že ji propustí okamžitě a bezpodmínečně: „Podle mého názoru je Nazanin zadržována nezákonně.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám