Hlavní obsah

Tajné služby Írán očistily, Ahmadínežád mluví o vítězství

Novinky, Novinky, ČTK, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASILIA/TEHERÁN/NEW YORK

Zprávu amerických tajných služeb, že Teherán zastavil v roce 2003 vývoj jaderných zbraní, označil ve středu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád za vítězství Íránu. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že zpráva Írán "svým způsobem očistila“.

Článek

Předseda MAAE Muhammad Baradej v Brazílii sdělil, že zpráva amerických tajných služeb "do jisté míry Írán ospravedlnila". Pro něj samotného je dokument úlevou, poněvadž závěry amerických tajných služeb se shodují se zjištěními MAAE.

Šéf MAAE Muhammad Baradej.foto: ČTK/AP

"Íránu se do jisté míry dostalo obhajoby v jeho tvrzení, že nepracuje na zbrojním programu, přinejmenším posledních několik let," podotkl Baradej.

Ahmadínežádův vítězný ryk

"Toto byla poslední rána pro ty, kteří v posledních několika letech šířili ve světě hrozby a strach prostřednictvím lží o jaderných zbraních... Sny zlomyslných dostaly smrtelnou ránu a znovu byla dokázána pravdomluvnost íránského národa," sdělil íránský prezident a dodal: "Tato zpráva... oznamuje vítězství íránského národa v jaderné otázce, kvůli níž je ve sporu s mezinárodními mocnostmi... Vám (Spojeným státům) zůstaly prázdné ruce."

Ahmadínežád v televizním projevu současně zdůraznil, že Írán bude pokračovat ve svém mírovém jaderném programu, o jehož podobě je ochoten dál jednat, ale nevzdá se ho. Írán tvrdí, že cílem je zajistit soběstačnost země v palivu pro jaderné elektrárny. Proto obohacuje uran.

Rusko a Čína chtějí změnit přístup k sankcím  

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že zprávu amerických tajných služeb je nutné zohlednit při jednání o třetím kole sankcí OSN proti Íránu. "Zhodnotíme situaci ohledně návrhu nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN na základě několika faktorů, včetně americké zprávy, podle které Írán neorganizuje vojenský jaderný program," řekl Lavrov. Ruské tajné služby přitom nemají informace ani o tom, že by Írán usiloval o získání jaderné zbraně před rokem 2003.

Také Peking dal najevo, jak uvedl čínský vyslanec při OSN Wang Kuang, že se „věci změnily a otázka dalších sankcí se musí projednat“, i když se ve zmíněné zprávě se uvádí, že Írán nadále vyvíjí technologie, jež by mohly být k výrobě jaderných zbraní použity.

Čína a Rusko mají v Radě bezpečnosti OSN právo veta.

Bush trvá na tvrdém postupu

Americký prezident Bush v úterní reakci na zprávu zdůraznil, že Írán zůstává nadále pro svět nebezpečím. USA proto budou požadovat zpřísnění sankcí vůči Íránu. Francie a Británie jej hodlají v uplatňování tlaku na Írán podporovat.

Ve středu ráno vyzval Írán, aby přiznal rozsah svých jaderných aktivit, nebo bude čelit mezinárodní izolaci. "Íránci mají na výběr strategickou volbu. Buď mezinárodnímu společenství přiznají rozsah svých jaderných aktivit, plně akceptují dlouhodobou pobídku k ukončení obohacování uranu a začnou vyjednávat, nebo mohou dále pokračovat na cestě izolace," řekl Bush při návštěvě Nebrasky.

Bushova administrativa se podle pozorovatelů obává, že zpráva amerických zpravodajských služeb oslabí její snahu přesvědčit mezinárodní společenství k intenzivnímu tlaku na Teherán. Ten by měl Íránce přimět k ukončení jeho programu na obohacování uranu. Írán ale tvrdí, že uran obohacuje, aby ho použil jako palivo v reaktorech jaderných elektráren.

Reklama

Související články

Podle Ahmadínežáda jsou sankce OSN na nic

Írán neopustí svůj jaderný program jen kvůli sankcím ze strany OSN. Uvedl to ve středu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Rada Bezpečnosti (RB)...

Výběr článků

Načítám