Hlavní obsah

Irácká Al-Káida oznámila spojení s radikály v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká odnož Al-Káidy oznámila své spojení s radikální frontou An-Nusra v Sýrii. Pod vlajkou Islámského státu v Iráku a Levantě tak od nynějška představují nejvýznamnější entitu radikálních islamistů v Sýrii a Iráku. Oznámení šéfa irácké Al-Káidy umístěné na internetu, které citovaly světové agentury, potvrzuje obecné přesvědčení o napojení syrské An-Nusry na Al-Káidu a bezpochyby vyvolá znepokojení mezi zahraničními podporovateli syrské opozice, konstatovala agentura AP.

Foto: Khalil Ashawi

Povstalecký bojovník v syrském městě Dír Az-Zúr

Článek

Fronta An-Nusra hraje stále výraznější roli v syrském protivládním povstání, které si za dva roky trvání vyžádalo na 70 000 lidských životů. Uskupení se přihlásilo k odpovědnosti za stovky útoků a desítky sebevražedných pumových atentátů. Spojené státy zařadily frontu An-Nusra na seznam teroristických organizací.

V audiozáznamu o délce asi 21 minut umístěném na islamistickém webu šéf Islámského státu v Iráku (ISI) Ibráhím al-Badrí, alias abú Bakr Bagdádí vyzývá Syřany: "Dlouhá léta jste zažívali diktaturu s jejím bezprávím. Teď si dejte pozor na to, abyste ji nenahradili bezprávím demokracie, jako se to stalo v Egyptě, Tunisku a Libyi! Jen se podívejte, jaká je tam nyní situace!"

Ve svém poselství označil abú Bakr Bagdádí za cíl nového společného uskupení nastolení islámského státu v Sýrii.

Syrští rebelové se od fronty An-Nusra distancovali a bojovou spolupráci s ní označili za pouhou taktiku. Mluvčí povstalecké Syrské svobodné armády (FSA) Luaj Mikdád řekl, že velení jeho armády nepřipustí koordinaci s frontou, a že současná spolupráce je daná situací v terénu. "An-Nusra existuje, je vyzbrojená, má finance a to je důvod, proč s ní některé brigády FSA při určitých operacích spolupracují. Je to taktická a dočasná taktika. An-Nusra není spojená s FSA," řekl Mikdád.

Cílem je vytvořit chalifát

Frontu An-Nusra tvoří valnou většinou Syřané. K jejím členům patří ale i velký počet zahraničních radikálů nejrůznějších arabských národností (mimo jiné Iráčanů a Palestinců), bojovníků původem z Kavkazu, Střední Asie, severní Afriky a východní Evropy. Irácká odnož Al-Káidy poskytuje svému syrskému partnerovi peníze i bojovníky.

Washington frontu řadí k teroristickým skupinám. An-Nusra se netají tím, že po svržení prezidenta Bašára Asada chce v Sýrii ustavit islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám