Hlavní obsah

Syrští rebelové zmasakrovali v Halabu zajaté vojáky

Damašek/Halab

Rebelové povraždili v Halabu na severu Sýrie zajaté vojáky. Záběry jejich těl natočili na video, které zveřejnila agentura Reuters. Podle představitele opoziční organizace pro monitorování lidských práv v Sýrii (SOHR) byli příslušníci armády prorežimních sil zmasakrováni v pátek nebo v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na popravené syrské vojákyVideo: Reuters

 
Článek

Předseda SOHR Rami Abdalrahmán řekl, že ho o masakru informovali tři nebo čtyři lidé: „Vojáci byli z halabské čtvrti Hanano, ale byli zabiti ve čtvrti Sabá Bharát. Záběry ukazují rebely s útočnými puškami, jak stojí okolo mrtvých těl a označují je za Asadovy psy.“

Mimo kameru jeden z bojovníků říká: „Brigáda Salman Farsí zabila několik členů bezpečnostních složek." Brigáda Salman Farsí je z města Bab. Je jednou z jednotek, které se vzbouřily proti režimu prezidenta Bašára Asada a od července operuje v okolí Halabu.

Akce potvrzuje, že se válečných zločinů dopouštějí obě strany, což v pondělí opět zopakovala syrská komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.

 Rebelové chtěli dobýt centrum města

Tvrdé boje pokračovaly i v noci na úterý, i když přes den se situace podle AFP uklidnila. Celou noc byly ostřelovány čtvrti Hanano, Šár a Hajdaríja.

Jeden z obyvatel Halabu uvedl v telefonickém rozhovoru příčinu silné palby: „Vzbouřenci se pokoušeli po tři dny proniknout do Midanu (v centru Halabu). Poslední noc zahájila armáda operaci a vytlačila je na sever."

Podařilo se pak obnovit dodávky vody, které byly přerušeny v důsledku bojů.

Boje na dalších místech

Ve městě Safira byla při ostřelování z minometů údajně zasažena škola, kde našlo útočiště mnoho uprchlíků.

Nad Damaškem hlídkují vrtulníky. Obrněné jednotky s tanky vtrhly do města Daraja na jihu země.

V pondělí bylo v Sýrii zabito 139 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám