Hlavní obsah

Syrský nálet zničil v Hamá kolonu Islámského státu

Damašek/Londýn

Přes čtyři desítky bojovníků Islámského státu (IS) byly zabity při náletu syrského letectva v provincii Hamá v neděli brzo ráno. O náletu informovala podle BBC exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii a potvrdila ho syrská státní tisková agentura SANA. Obě přitom tvrdily, že bojovníci IS zahynuli v oblasti, o níž Západ neuváděl, že by tam IS pravidelně působil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zveřejnilo záběry z pondělních náletů na HamáVideo: Reuters

 
Článek

Podle SOHR bylo zasaženo 16 vozidel jedoucích ve východní části provincie, kam dorazila z Rakky. Na místě ležela po náletu ohořelá těla. SANA uvedla, že při cílené operaci proti úkrytu IS u vesnice Rahil v provincii Hamá u města Salamija bylo zabito 45 teroristů a zničeno 23 vozidel. Letectvo útočilo na místo, kde se mínili teroristé soustředit.

Později letectvo oznámilo, že zničilo i další posty vzbouřenců v provincii Hamá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hosam Katan, Reuters

Halab poničený nálety a ostřelováním

Místo útoku je vzdálené 50 km severovýchodně od Homsu a 30 km jihovýchodně od Hamá. Je nedaleko území, o které bojovaly různé ozbrojené skupiny včetně Islámského státu. Od území ovládaného IS je však značně vzdálené, leží asi 300 km od hlavního města Islámského státu Rakka a cca 120 km od Palmýry. Ukazuje to, že početnější skupiny Islámského státu působí západněji, než se obvykle uvádí. Otupuje to tak ostří kritiky ruských náletů, které se podle Západu nezaměřovaly na oblasti, kde IS působí.

Syrské letectvo podniklo nálet i na další místo pod kontrolou IS, jímž bylo předměstí Dajr az-Zauru.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Místo zničení konvoje Islámkého státu u Salamíje

V provincii Halab se syrským jednotkám a provládním milicím podařilo po náletech rozšířit oblasti pod svou kontrolou v rámci ofenzívy zahájené v pátek.

Sýrie kritizuje americké nálety

Na Halab současně podle agentury SANA v neděli zaútočila letadla Američany vedené koalice, která zničila místní elektrárnu, což způsobilo velký výpadek elektřiny ve městě.

SANA to označila za flagrantní porušení mezinárodního práva, protože letouny působily v syrském vzdušném prostoru. Damašek dosud neměl k americkým náletům větších výhrad. Mění se to až po zapojení Ruska do války.

Podle SANA je to už druhý alianční útok na elektrárnu v oblasti během osmi dnů.

Rusko minulý týden kritizovalo Američany, že často cílí na infrastrukturu, jako jsou mosty a elektrárny, což zhoršuje situaci civilních obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám