Hlavní obsah

Syrské opozici stačí, když Asad předá moc osobě spjaté s jeho režimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská opozice je ochotná přistoupit na to, že po odstoupení prezidenta Bašára Asada zemi na přechodnou dobu povede člen současného režimu. Řekl to mluvčí opoziční Syrské národní rady (SNC). Rada to oznámila v den, kdy íránská tisková agentura FARS uvedla, že se podařilo dopadnout atentátníka, který zabil ministra obrany a další vysoké představitele bezpečnostních sil.

Foto: Reuters

Obyvatelé Damašku, kteří opustili své domovy kvůli bojům.

Článek

"Souhlasíme s tím, že Asad odstoupí, že jeho pravomoci budou předány osobě spjaté s režimem a ta Sýrii povede po přechodnou dobu podobně, jako tomu bylo v Jemenu," sdělil mluvčí SNC George Sabra.

Syrská opozice s Damaškem odmítá jednat, dokud prezident neodstoupí. S jím vybraným nástupcem by ovšem jednala.

Otázkou ale je, zda s návrhem SNC souhlasí všechny opoziční skupiny, které jsou rozhádané a nedaří se je sjednotit.

Jemenský příklad

V Jemenu se po roce protestů, dlouhém vyjednávání a s pomocí četných prostředníků podařilo přimět bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, aby odstoupil výměnou za beztrestnost. Jeho úřad od února zastává bývalý viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí.

Dopadený atentátník

Agentura FARS uvedla, že v Sýrii byl dopaden atentátník, který spáchal minulý týden atentát na špičky bezpečnostních sil. Citovala syrského poslance Muhammada Záhira, podle kterého byl zatčený zaměstnancem Národní bezpečnostní rady, v jejímž sídle byl atentát spáchán. Ghanúm odmítl poskytnout více podrobností a řekl pouze, že "pachatelovo přiznání bude brzo zveřejněno".

Těsně po atentátu se hovořilo o tom, že útočníkem byl jeden z členů ochranky, která střeží nejbližší prezidentovy spolupracovníky. Uvádělo se však, že šlo o sebevražedný atentát.

Není jasné, zda má jít o člověka, který nálož odpálil, jeho pomocníka, nebo některého z organizátorů atentátu.

Vzpoury ve věznicích

Situaci v Sýrii zkomplikovaly vzpoury ve věznicích, kde je drženo také mnoho zástupců opozice. Při nočním zásahu proti halabské trestnici přišlo o život 15 vězňů a 40 jich bylo zraněno. Vojáci údajně odmítli mrtvé vynést z věznice a předat těla rodinám. "V blízkosti věznice bojuje FSA s vládními jednotkami," sdělil svědek televizní stanici.

Zdroje agentury AFP tvrdí, že vězni v Halabu zahájili protest proti podmínkám, v nichž jsou drženi. Vojáci do budovy vhodili slzný plyn a uvnitř vzplál požár. Budovu pak vojáci ostřelovali z vrtulníků a zabránili tak poskytnout vězňům pomoc zvenčí.

Opoziční Místní koordinační výbory (LCC) oznámily, že se režim chystá zaútočit i na věznici v Homsu. Jsou z ní prý slyšet výbuchy a je tam několik zraněných. Vězni tam už protestují tři dny.

Ve věznicích se velmi rychle zhoršují humanitární podmínky, nedostává se jídla ani vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám